BiH
257

Gazi Husrev-begova biblioteka: Hram nauke i kulture vrata novog zdanja otvara 15. januara

Klix.ba
Gazi Husrev-begova biblioteka (Foto: Klix.ba)
Gazi Husrev-begova biblioteka (Foto: Klix.ba)
Svečano otvorenje nove zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu bit će upriličeno u srijedu, 15. januara. Projekt vrijedan 13 miliona KM finansirala je Vlada države Katar.
Ahmet Alibašić, Mustafa Jahić i Ekrem Tucaković (Foto: Anadolija)
Ahmet Alibašić, Mustafa Jahić i Ekrem Tucaković (Foto: Anadolija)

"Davne 1990. godine rodila se ideja o izgradnji nove zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke i krenuli smo u ozbiljne poslove biranja lokacije i prikupljanja dokumentacije. No, dogodila se agresija na BiH koja je prekinula naše aktivnosti. I sama biblioteka je bila u opasnosti i njene sadržaje smo uspjele sačuvati prenosivši ih s jedne lokacije na drugu, da bi 1997. godine ponovo krenuli s projektom", rekao je Mustafa Jahić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke.

Kamen temeljac postavljen je 2003. godine i tada je krenula izgradnja objekta, a emir države Katar je kazao kako će oni finansirati ovaj projekt.

"Ova zgrada je ujedno i prva u našoj zemlji koja izgrađena namjenski da bude biblioteka. Gazi Husrev-begova biblioteka je jedna od najstarijih kulturnih institucija na Balkanu. Osnovana je kada su na svijetu izgrađeni prvi poznati univerziteti", podsjetio je Jahić.

Direktor Biblioteke kazao je da kako ona služila svojoj misiji sve vrijeme, odnosno uvijek je bila dostupna učenicima, studentima, profesorima i svima onima koji su izučavali nauku.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Biblioteka predstavlja osnovu za razumijevanje multikulturnog aspekta BiH i uvijek je bila otvorena za sve one koji su izučavali islamske nauke, historiju BiH i slično", istakao je Jahić.

Fond biblioteke broji oko 100.000 kodeksa rukopisa, štampanih knjiga, časopisa i dokumenata na arapskom, turskom, perzijskom, bosanskom i nekim evropskim jezicima. Najstariji rukopis je djelo "Ihjau ulumi-d-din" na arapskom jeziku od Gazalija koji je prepisan za života njegovog autora 1105. godine. Također, određeni fond knjiga dostupan je i u digitalnom formatu.

"Mi očekujemo da će biblioteka biti značajan i nezaobilazan izvor za istraživanje nauka koje se nalaze u našim fondovima. Pozivamo sve da dođu, pogotovo studente, jer ne moraju koristiti naše fondove ali mogu učionice u kojima mogu pripremati svoje ispite", poručio je Jahić.

Otvorenje biblioteke bit će upriličeno u srijedu kada će se održati svečani program od 10 do 12:00 sati. Otvorenju će prisustvovati i delegacije države Katar koja sutra stiže u Sarajevo. Program otvorenja prenositi će BHT i TVSA, te tri svjetske televizijske kuće, među kojima je i državna televizija države Katar.

Od 20. do 25. januara bit će održana Sedmica otvorenih vrata Gazi Husrev-begove medrese gdje će moći doći svi koji žele vidjeti biblioteku, koristiti njene sadržaje ili učionice za učenje. Tokom tih dana učlanjenje u biblioteku će biti besplatno.