BiH
452

Gavrankapetanović tokom mandata na čelu ZZO-a zaradio 140 hiljada KM

Klix.ba
Faris Gavrankapetanović
Faris Gavrankapetanović
Tužilaštvo Kantona Sarajevo provodi istragu protiv Farisa Gavrankapetanovića, bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, jer je, između ostalog tokom direktorskog mandata bio u 15 komisija i sebi osigurao dobit višu od 140.000 maraka.

Federalna televizija je u posjedu izvještaja prema kojem je Gavrankapetanović, uz redovnu plaću koja je bila viša od 5.000 maraka, ostvario prihode i po osnovu članstva u čak 15 komisija Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a.

Tako je godinu i po primao 500 KM kao član Upravljačkog odbora za informatizaciju u Kantonu Sarajevo. Isto toliko kao supervizor u Komisiji za definisanje dugoročnih ciljeva u zdravstvu. Po 500 maraka mu je uplaćivano svaki mjesec za rad u Komisiji za provođenje postupaka po Zakonu o javnim nabavkama, i za članstvo u Stručnom timu za projekat racionalizacije farmakoterapije.

Naplatio je i kontrolu propisivanja lijekova na recept. U 2013. godini svaki mjesec je dobijao po 1.000 maraka za pripremu sjednica Upravnog i Nadzornog odbora. Bio je član i pet tenderskih komisija - za nabavku pelena, vakcina, integralnog informacijskog sistema, licenci i kreditiranja. Za šest mjeseci 2012. pored redovne plaće inkasirao je 10.000 maraka, a u 2013. godini 37.000 maraka. Sve ukupno, za 18 mjeseci naplatio je 144.539 maraka.

Da li je Gavrankapetanović, dok je bio na čelu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a zloupotrijebio položaj, provjerava i Kantonalno tužilaštvo, a predmet istrage su i sporni tenderi za nabavku opreme u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, te građevinski radovi i zapošljavanje tokom Gavrankapetanovićevog mandata na čelu ove institucije, javila je FTV.