BiH
3

Njemačka policija dostavila BiH dokumentaciju o ubistvu emigranta Ante Đapića

Piše: F. Vele
Anto Đapić (Foto: Dnevno.hr)
Anto Đapić (Foto: Dnevno.hr)
Njemačka policija dostavila je Federalnoj upravi policije (FUP) dokumentaciju koja se odnosi na ubistvo hrvatskog emigranta Ante Đapić, porijeklom iz Livna, koji je ubijen u Njemačkoj 26. juna 1989. godine u 62. godini. Kako je za Klix.ba potvrdio direktor FUP-a Dragan Lukač, federalna policija vrši odgovarajuće provjere u vezi sa slučajem ubistva Đapića.
Anto Đapić: Žrtva tajne policije?
Anto Đapić: Žrtva tajne policije?
Inače, dokumente vezane za praćenje političkih emigranata iz arhiva tadašnje Službe državne bezbjednosti (bivša UDBA) minhenskoj policiji predao je njegov nećak, hrvatski političar i predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Anto Đapić još 1999. godine.

Ovaj predmet je ponovo aktualiziran nakon izručenja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivših šefova jugoslovenske tajne policije, a zbog ubistava na području Njemačke. I rodbina Ante Đapića je ranije izrazila nadu da će naredbodavci i izvršitelji biti uhvaćeni i sankcionisani.

"Mi ne radimo istragu o tom predmetu. Istragu vode njemačko tužilaštvo, kao i njemačka policija, a mi smo po prijavi rodbine čovjeka koji je ubijen 1989. godine, vršili određene provjere u vezi sa nekim saznanjima za taj događaj. No, mi smo u nekom kontaktu sa njemačkom policijom vezano za rad na tom predmetu", kaže je Lukač za Klix.ba, ističući da je taj slučaj "kod nekih pojedinaca izazvao uznemirenost".

Lukač je dodano potvrdio da FUP i dalje vrši neke provjere vezano za taj slučaj.

"Dobili smo dokumentaciju njemačke policije. Vidjet ćemo u kojem pravcu će to otići. Ima nekih pomaka u konkretiziranju nekih stvari, ali ne mogu govoriti o tome. Ne mogu reći ima li dokaza da je to uradio taj čovjek, odnosno ti ljudi. Ima određenog napretka", tvrdi Lukač.

Mediji su ranije navodili kako je u Đapićevoj likvidaciji učestvovao pomoćnik direktora Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Anđelko Hrgić, koji je u vrijeme bivše Jugoslavije bio djelatnik Službe državne sigurnosti (SDS) sa sjedištem u Livnu.

"Pominju se neka imena. To u javnosti izgleda kao da se imputira nečija odgovornost onom ko možda nema nikakve odgovornosti. Ne mora značiti ako je neko u SDB-u imao aktivnost prema nekoj osobi koja je ubijena, da ujedno ima vezu i sa samim ubistvom. Ali, dobro je da se takvi slučajevi raščiste. U interesu ljudi koji se pominju jeste da se stvar raščisti i da se poslije može s pravom reći da taj čovjek, da ti ljudi, kao i ta Služba nemaju veze s tim. Mogao ga je ubiti najobičnijih kriminalac iz koristoljublja", tvrdi on.

Direktor FUP-a je naglasio da je, iako je od ubistva prošlo 25 godina, BiH u procesu evropskih integracija morati da rješava ove slučajeve ili će se naći u istoj situaciji kao Hrvatska.

"Ne vidim ništa čudno što se pokušavaju stvari razjasniti i da se kaže da to je to", ocijenio je Lukač.

Po završetku rata Đapićevi posmrtni ostaci preneseni su i pokopani u porodičnu grobnicu u Danjim Rujanima kod Livna. Osim Đapića, prema podacima rodbine još 25 hrvatskih političkih emigranata s bh. državljanstvom likvidirano u inozemstvu.