Bilateralni odnosi
64

Francuska ima novog ambasadora u BiH, predao akreditiv Komšiću

B. R.
Francois Delmas i Željko Komšić (Foto: Predsjedništvo BiH)
Francois Delmas i Željko Komšić (Foto: Predsjedništvo BiH)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF) danas je primio akreditiv novoimenovanog ambasadora Francuske u Bosni i Hercegovini Francoisa Delmasa.

Kako su saopćili iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Komšić je poželio srdačnu dobrodošlicu Delmasu, istaknuvši da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Francuske odlični, ali da postoji prostor da budu još bolji i kvalitetniji.

Naglasio je da je Francuska veoma važna država za Bosnu i Hercegovinu, ne samo zbog historijskih, političkih i ekonomskih veza i odnosa, nego i zbog njenog cilja, a to je članstvo u Evropskoj uniji, za šta u Bosni i Hercegovini postoji jedinstven stav.

Iskazao je zahvalnost na punoj podršci Francuske evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i činjenici da je Francuska opredijeljena za dalju pomoć Bosni i Hercegovini u svim područjima, posebno kada su u pitanju euroatlantske integracije.

Komšić je izjavio da su dobri politički odnosi Bosne i Hercegovine i Francuske vrlo dobar temelj za jačanje i drugih međusobnih odnosa - ekonomskih, sportskih, kulturnih i naučnih.

Delmas predao Komšiću akreditiv (Foto: Predsjedništvo BiH)
Delmas predao Komšiću akreditiv (Foto: Predsjedništvo BiH)

Ambasador Delmas je kazao da mu je želja da tokom svog mandata u Bosni i Hercegovini radi na produbljivanju prijateljskih veza i zbližavanju dvije zemlje za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.

Poručio je da mu je namjera da doprinese zajedničkoj izgradnji evropske budućnosti, temeljenoj na evropskim vrijednostima vladavine prava, slobode, mira, pravde i prosperiteta za sve.

Delmas je napomenuo da Francuska stalno ukazuje na važnost stabilnosti u Bosni i Hercegovini i ostatku Zapadnog Balkana te njihovog članstva u EU, za šta je spremna pružiti i potrebnu podršku i pomoć. Komšić je ambasadoru Delmasu poželio uspješnu diplomatsku misiju, saopćili su iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.