BiH
263

Frama u Tuzli okuplja mlade iz BiH i Hrvatske: Humanitarci koji uljepšavaju blagdanske dane

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Jajce, Dubrovnik, Tomislavgrad i Čapljina samo su neki od gradova iz kojih dolaze pripadnici Frame iz Tuzle, a svima im je zajedničko da se osjećaju pozvanima od duha svetoga, da žive evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga i u krugu franjevačkoga svjetovnog reda.

Frama pod okriljem Fanjevačkog samostana "Sv. apostola Petra i Pavla" u Tuzli djeluje od 1997. godine. Trenutno okuplja 24 člana koji su uvijek veseli, druželjubivi, spremni za šalu, ozbiljne razgovore, šetnje, putovanja, a posebno ih krasi to što njihova humana srca uljepšavaju praznične dane.

Framu u Tuzli sačinjavaju mladi ljudi, uglavnom srednjoškolci i studenti, a s obzirom da se radi o grupi koja dugi niz godina egzistira u ovom kraju, trenutno je sačinjavaju primljenici, obećanici i simpatizeri.

Odgoj za aktivan kršćanski život

Glavni cilj ove grupe je odgojiti mlade ljude za aktivan kršćanski život.

Okupljanje imaju najmanje jednom sedmično, a u vrijeme susreta razrađuju neku od tema za koju se bratstvo odlučilo.

"Teme naših susreta nisu isključivo franjevačke, pa čak ni vjerske, nego su to i neke društvene ili kako mi to nazivamo 'svjetovne teme'. Osim ovakvih susreta, ponekad imamo susrete molitveno-meditativnog sadržaja, a ponekad su i zabavnog karaktera", kaže za Klix.ba duhovni asistent tuzlanske Frame Božidar Štrkalj.

Karla Obšivač iz Dubrovnika prije četiri godine je stigla u Tuzlu kako bi nastavila školovanje na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

Priča nam da je dolazak u novu sredinu sa sobom nosio i dozu tereta, a u koračanju životnim putevima mnogo joj pomaže upravo tuzlanska Frama.

"Novoj sredini se bilo teško prilagoditi. Malo mi je dalje kuća, teže izdržim do odlaska tamo, ali veliko olakšanje predstavljaju naša Frama i druženja koja organiziramo", kaže Obšivač.

Ističe i da ovu Framu posebno krase neformalna druženja članova izvan samostana, odnosno u gradu, kinu, prirodi, kod nekoga u stanu i slično.

"Upravo ovakva vrsta druženja nas održavaju u zajedništvu", dodaje ona.

Članovi ove Frame najaktivniji su u vremenu došašća, odnosno u toku pripreme za Božić. U predbožićno vrijeme svoju humanu ruku pružaju građanima Tuzle koji se nalaze u stanju socijalne potrebe.

"Za blagdan sv. Nikola dječici smo išli kupovati paketiće. Svi skupa smo ih pakovali i nakon večernje svete mise mališanima ih poklonili, što je izmamilo osmjehe na njihovim licima. Tokom cijelog došašća smo prikupljali i priloge, odnosno osnovne namirnice, koje smo poslije u paketima dodjeljivali porodicama", kaže Obšivač, istaknuvši da je posebno ispunjava humanitarni rad.

Utjecaj Frame na čovjeka

Maja Šarić iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja također je studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli, a tokom našeg razgovora osvrnula se na utjecaj Frame na čovjeka.

"Mislim da Frama čovjeka mijenja do srži njegove. Tu se obrađuju razne teme, tako da dobijate i jednu vrstu duhovnog obrazovanja, što je za jednu mladu osobu jako važno", smatra ona.

Josip Štrkalj iz Jajca u Tuzlu je kao i prethodni sagovornici došao zbog nastavka školovanja, ali na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu.

Objašnjava nam da Frama za njega predstavlja drugu porodicu.

"Frama je nešto što nama napuni baterije u trenucima kada čekamo na odlazak kući. Kada je riječ o specifičnosti ove zajednice, za razliku od drugih Frama, u Tuzli su zastupljeni mladi iz svih krajeva BiH i Hrvatske. Ova Frama je i još jedan nivo iznad ostalih, s obzirom da je uglavnom riječ o studentima te imamo priliku obrađivati složenije i kvalitetnije teme", nastavlja Štrkalj.

Obećanja kao vanjski znak pred Bogom i crkvom

Framu posebnom čine i obećanja koja framaši obnavljaju svake godine kao vanjski znak pred Bogom i crkvom. Obećanja predstavljaju njihov odgovor na poziv duha svetoga da žele kroz idućih godinu dana živjeti evanđelje i služiti svom bratstvu po primjeru sv. Franje.

Da bi pojedini framaš otkrio svoj poziv i odlučio želi li dati obećanja, treba provesti određeno vrijeme u ovoj zajednici. Po samom dolasku svaki se framaš upoznaje s djelovanjem bratstva kroz sedmične susrete, akcije i druženja te se smatra "simpatizerom" Frame.

Kroz cijeli ovaj proces je prošao i Mario Mijatović iz Tuzle koji je nedavno dao svoje obećanje.

"U priključenje Frami u samim počecima privuklo me druženje, zatim ljubaznost ljudi koje ja dotad uglavnom nisam vidio, a kasnije i humanitarne akcije koje me ispunjavaju", kaže nam ovaj student druge godine Građevinskog fakulteta u Tuzli.

Framu u Tuzli krasi i nekoliko muzičara koji svake nedjelje upotpunjuju svetu misu.

"Mi smo upravo u muzičkoj sekciji najkonstantniji. Ove godine smo na Festivalu duhovne muzike u Sarajevu pod nazivom 'Framafest' osvojili prvo mjesto s pjesmom 'Auxilium'. Sve druge naše aktivnosti ovise o vremenu u kojem se nalazimo", ističe Štrkalj.

Članica ove sekcije je i Jelena Soldo iz Čerina kod Čapljine. Prije tri godine stigla je u Tuzlu gdje je nastavila svoje obrazovanje na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu.

Prije dolaska u Tuzlu pet godina je provela u Frami u svom rodnom mjestu, a kako nam je rekla, izlazak iz zajedništva predstavlja posebno emotivan trenutak.

"Vrijeme kada sam morala napustiti Framu u svom mjestu posebno je bilo teško prije svega jer sam tu provela pet godina, a onda je dodatni teret predstavljalo i to da odlazim od svoje kuće. Također, teško prihvatamo i kada neki drugi članovi napuštaju zajedništvo, a ako su prisiljeni da odu zbog završetka školovanja, kao što je slučaj u Tuzli jer nas ima koji nismo iz ovog grada", navodi Soldo.

Na području naše zemlje danas djeluje blizu 1.600 članova Frame, raspoređenih u 30 bratstava i desetak novih koja su u osnivanju.