BiH
96

Fotografkinja Mensura Jahić iz Sarajeva je umjetnica godine art magazina Universal Colours

Piše: L. Č.
(Foto: Mensura Jahić)
Profesionalni art magazin Universal Colours sa sjedištem u Londonu i Helsinkiju je bh. fotografkinju iz Sarajeva Mensuru Jahić proglasio umjetnicom godine, posvetivši joj naslovnicu i šest strana magazina.

Jahić je niz godina prisutna na svjetskoj art sceni, a česta je gošća različitih umjetničkih simpozija i izložbi, koje često znaju okupljati umjetnike iz 50-ak zemalja svijeta. Od posebne važnosti joj je, kako kaže, na ovakvim skupovima promovisati Bosnu i Hercegovinu, a priznanje magazina "Universal Colours" joj je kako lična, tako i afirmacija BiH u svijetu.

"U BiH se fotografija nažalost nalazi na marginama, iako je toliko potrebna i najjači je medij moderne civilizacije. Borac sam za afirmaciju fotografije u BiH i ovaj uspjeh vežem za tu borbu", kaže Jahić u razgovoru za Klix.ba.

Jahić je 2011. godine u Ruskoj Federaciji za uspjeh i rezultate na polju umjetnosti i kulture dobila diplomu počasnog akademika UNESCO-a, dok je u 2014. godini bila učesnica tri umjetnička simpozija u Africi, Aziji i Evropi, te održala četiri međunarodne i četiri samostalne izložbe. Najveći uspjeh doživjele su njene samostalne izložbe u Kairu, umjetničkom i kulturnom centru arapskog svijeta, gdje je već godinama afirmirana umjetnica, te sarađuje sa brojnim prestižnim galerijama, dok Ministarstvo kulture Egipta snosi sve materijalne troškove.

Jahić je ove godine dobila poziv da učestvuje na četiri art simpozijuma u Turskoj, Finskoj i Egiptu, te na dvije kolonije u Sarajevu. Autorica je i koordinatorica brojnih projekata iz kulture, kako lokalnih, tako i međunarodnih, a u razgovoru za Klix.ba otkriva kako ove godine sa kolegama iz Helsinkija planira napraviti bijenale u BiH, te kako je ovaj projekat još uvijek u pregovorima.

Pored toga, predsjednica je Fotokluba Sarajevo koji postoji već 67 godina.

"Za mene je fotografija filozofija, psihologija, matematika, estetika, mašina koja zaustavlja vrijeme, terapija, umjetnost, vjerodostojan dokument, zabava, najjači medij... fotografija je čudo", kaže Jahić, te ističe kako joj je najveća inspiracija pokret i sve što se kreće.

"Godinama kroz fotografiju izučavam pokret i to se vidi iz mojih radova. Duga ekspozicija, dinamika, perpetuum mobile, neprekidno kretanje, početak i svršetak svega... Ja kroz pokret snimam prošlost, stavljam ga u sadašnjost i puštam da se preklapaju u jednu cjelinu, a sadašnjost obavijam velom prošlosti, trenutkom koji je prošao...", pojašnjava Jahić.