BiH
402

Fotografije koje izazivaju emocije: Dokazali smo da BiH ima veliku dušu

Piše: F.V.
Mostarci spašavaju stanovnike Bijeljine ((Foto: ISS Mostar))
Višednevne apokaliptične poplave koje su pogodile našu zemlju, pričinile štetu koja se već sad mjeri milijardama i odnijele brojne živote, pokazale su i onu dobru stranu građana Bosne i Hercegovine.

"Zajedno su samo u nevoljama, zato i ne vole da često budu zajedno", pisao je veliki Meša Selimović o svojim zemljacima .

I zaista je tako ovih dana. Iako često imamo utisak "da nam je i dobro kakvi jesmo", ovih dana je pokazana velika solidarnost.

Spasioci, naši obični građani, ali heroji velikog srca iz cijele Bosne i Hercegovine, odlazili su područja pogođena poplavama. Pomoć se prikuplja u svim dijelovima naše zemlje i dijaspori. Zajedno su pomoć prikupljali, kao u Bugojnu, imami, katolički svećenici i pravoslavni sveštenici... Svi su htjeli učiniti poneko dobro djelo.

S izuzetkom pojedinih političara koji nastoje kupiti političke poene na muci građana, na hiljade je onih koji su spremni učiniti sve kako bi utješili unesrećene stanovnike poplavljenih područja.

Naši ponosni građani BiH izvlačili ljude iz bujica, nudili svoje kuće za ugrožene, nosili pomoć čak i kad sami imaju malo... Halid Bešlić dao je svoj hotel unesrećenima iz naselja Svrake kod Vogošće.

Istina, Bosna ovaj put nije bila prepuštena sama sebi. U BiH ovih dana u pomoć dolaze ljudi iz Hrvatske, Makedonije, Albanije, Slovenije, Njemačke, Amerike...

Objavljujemo fotografije naših fotoreportera koje izazivaju posebne emocije, kao još jedan apel za pomoć hiljadama onih kojima je ona ovih dana potrebna.

Nemojmo dozvoliti da naši zemljaci pate, zaboravimo međusobne mržnje, politička i druga sporenja, budimo uz naše Bosance i Hercegovce i u ovoj nevolji, ali i kad ona prođe. Vjerujemo da bi nam to danas savjetovao i naš veliki književnik Meša Selimović, ali toliki drugi koji su srcem srcem voljeli ovu zemlju.