Burno u Skupštini KS
72

Forto: Zašto se nisu pojavili oni koji su pokrenuli proces smjene?

M. N.
Edin Forto (Foto: I. Š./Klix.ba)
Edin Forto (Foto: I. Š./Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je nakon danas prekinutih sjednica Skupštine KS kako treba razdvojiti šta radi izvršna, a šta zakonodavna vlast.
Istakao je da razumije da je neusvajanje budžeta i sve prije toga posljedica političkih odluka, ali da ne razumije ovo danas kada nije usvojena odluka o privremenom finansiranju.

"Mi nastavljamo raditi dok neko drugi ne dođe. Nije nam jasno zašto se nisu pojavili oni koji su pokrenuli proces smjene i zašto prvi put u historiji nije donesena odluka o privremenom finansiranju", rekao je Forto.

Ukoliko dođe do protesta građana, kazao je da je to njihovo legitimno pravo, ali da je ova vlada tehnički uradila svoj dio posla koji dalje nije implementiran.

Faruk Bešlić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Faruk Bešlić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Faruk Bešlić, prvi čovjek Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, kazao je da su prosvjetni radnici razočarani i da se osjećaju prevarenim

"Mislili smo da delegati misle dobro ljudima u Kantonu, a ovim se pokazuje da smo moneta za potkusurivanje. Nas ne interesuje ni pozicija ni opozicija, nećemo dozvoliti da 23.000 ljudi ne primi plate, a socijalne kategorije naknade. Mi smo donijeli odluku o štrajku i protestu za 23. januar. Ugrožen je život porodica. Ovo se nikada nije desilo. Pozivamo ih da donesu odluku o privremenom finansiranju", rekao je danas Bešlić.