Govorio za Klix.ba
120

Forto: Važno je da nema neke zamke u samom tekstu odluke o otvaranju pregovora s BiH

S. M.
Edin Forto (Foto: D. S./Klix.ba)
Edin Forto (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto iz Brisela je za Klix.ba prokomentarisao današnju odluku Evropskog vijeća o davanju zelenog svjetla za otvaranje pregovora EU sa Bosnom i Hercegovinom.

Forto je kazao da je očekivao odluku Evropskog vijeća.

"Ono što je ključno je da nije bilo neke zamke u samom tekstu te odluke. Od nas se očekuje isto ono što se očekivalo i prije. Mi trebamo hitno usvojiti Zakon o sudu jer će nam to otključati sljedeći korak. Prije svega to je Plan rasta. Moramo imati program reformi vezan za Plan rasta kako bi otključali dvije milijarde koje su predodređene za Bosnu i Hercegovinu", rekao je Forto.

Naglasio je da čim prije to bude urađeno i građani će imati koristi.

"Sam datum pregovora ne postoji u smislu da ćemo početi pregovarati tog i tog datuma. Suštinski se mora usvojiti sam pregovarački okvir. Zatim se nakon toga se radi screening, to je suštinski početak koji radi Evropska komisija. Oni prođu kroz naš cijeli sistem, onda krene otvaranje poglavlja. Moguće je da to bude i ovo ljeto", kazao je Forto.

Istakao je da današnja odluka daje nadu građanima, kojima treba dobrih vijesti.

"Nada je jako deficitarna roba u Bosni i Hercegovini. Ona nam daje snagu koja otključava opcije koje niste ni znali da postoje. Kad vjerujete da se nešto može desiti, onda se otvori pet stvari, a vi niste znali ni da je jedna moguća", kazao je Forto.