Gradi se godinama
346

Forto o tramvajskoj stanici na Otoci: Nisam bio tu 2020., tema je ispolitizirana

B. T.
Tramvajska stanica Otoka
Tramvajska stanica Otoka
Upitan o radovima na tramvajskoj stanici na Otoci, koja se gradi već godinu i po, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto odgovornost je prebacio na prethodni saziv Vlade KS. Priznao je da sve predugo traje, ali tvrdi da je tema ispolitizirana.
Na naš upit za opravdanost takve investicije, s obzirom na to da stajalište još nije završeno i najavljeni su dodatni radovi, Forto nam je poručio "da se dodatno informiramo" o ovoj temi te podsjetio da je ugovor potpisan 2018. godine, prije nego što je on prvi put preuzeo vođenje sarajevske izvršne vlasti.

Ipak, projekt tramvajske stanice na Otoci je projekt koji je vodio ministar Šteta, koji je istu funkciju obnašao i nakon izbora 2018. u vladi Šestorke.

"Treba da krenete od početka – ko je potpisao taj ugovor, šta tačno stoji u tom ugovoru, zašto su stali radovi cijele 2020. godine. Postavljate pitanje nekome ko nije bio tu 2020. godine. Ono što mogu reći ovako po sjećanju jeste da je ta stanica koštala između 200 i 300 hiljada maraka, a dodatni radovi su vezani za informatizaciju i uklapanje u sistem koji će, nadam se uskoro krenuti, a to je elektronska karta za javni prijevoz", kazao je premijer.

Sugerirao je da kroz ovu temu "prođemo" s ministrom saobraćaja Adnanom Štetom.

"To je jedna od tema za koju mislimo da je ispolitizirana. Tačno je da je predugo trajalo, ali pozivam vas da istražite ko je zaustavio gradnju, povukao nadzor, ko je tada bio ministar…", poručio je premijer na današnjoj konferenciji za medije.

Upitan šta će nam značiti elektronska karta na samo jednom moderniziranom stajalištu, Forto je kazao da se ne radi o samo jednom stajalištu, već "uvezivanju optike i svih drugih potrebnih stvari za cijeli sistem", ali da o tome ne može toliko detaljno govoriti.