BiH
0

Formulisan sporazum o prekidu štrajka Željeznica RS

SRNA
Vlada Republike Srpske (RS) uplatila je danas pet miliona KM "Željeznicama RS" (ŽRS), za dva regresa i topli obrok radnicima, a u današnjem nastavku pregovora predstavnika Vlade, Štrajkačkog odbora ŽRS i Uprave ovog preduzeća formulisan je sporazum o prekidu štrajka.

Sporazum bi trebalo da bude finalizovan sutra, a potpisan u petak, 17. juna.

"U ovom sporazumu za radnike je najbitnija garancija za punu platu u narednom periodu i isplatu regresa i toplog obroka koja se desila danas", izjavio je novinarima nakon sastanka predsjednik Štrajkačkog odbora ŽRS Zlatko Marin.

Odgovarajući na pitanje da li današnja uplata pet miliona KM za dva regresa i topli obrok može da primiri pobunjena dva sindikata mašinovođa i infrastrukture da prekinu štrajk, koji su danas nastavili proteste u Doboju, Marin je rekao da mu to nije poznato, ali da oni ne mogu da se vrate u pregovore sa rukovodstvom koje ih predstavlja.

On je istakao da su članovi ova dva sindikata u vlastitoj režiji i mimo odluka Štrajkačkog odbora donijeli odluku da juče protestuju u Banjaluci, a noćas su dočekali i kamenovali jedan voz u Doboju, pri čemu je mašinovođa povrijeđen. 

Prema njegovim riječima, ovi sindikati nisu željela da uđu u pregovore sa Vladom RS i   nastojali su na sve načine da ih miniraju. 

"Štrajkački odbor je za to da radnici treba da dobiju svoja potraživanja, ali znamo da je to nemoguće bez pregovaranja. Štrajkački odbor se ograđuje od tih sindikata.Pozivamo njihove članove da razmisle šta rade i da ne potonu zajedno sa rukovodiocima koji ih vode u propast", poručio je Marin.
On je istakao da će Štrajkački odbor tražiti odgovornost ljudi koji su preduzeće doveli u ovakvo stanje i da će raditi na provođenju mjera na osnovu kojih će preduzeće biti stabilizovano.

Govoreći o isplatama zaostalih plata u iznosu većem od 22 miliona KM, Marin je dodao da je na sastanku dogovoreno da bi najjednostavnije rješenje bilo da ŽRS podignu kredit od 30 miliona KM da bi te obaveze bile isplaćene i da preduzeće ne bi plaćalo ogromnu kamatu zbog neisplaćenih poreza i doprinosa.

Marin je rekao da ostaje do potpisivanja sporazuma da se postigne konačna saglasnost o ovom kreditu koji će biti sastavni dio sporazuma za čiju realizaciju treba proći određenu proceduru, obezbijediti garanciju Vlade RS, Skupštine akcionara i podršku Narodne skupštine RS.

On nije precizirao kod koje banke bi kredit bio podignut, navodeći da je to stvar uprave preduzeća i Vlade RS.

Predstavnici Vlade RS, Štrajkačkog odbora ŽRS i uprave ovog preduzeća juče su u Banjaluci postigli saglasnost o većini zahtjeva štrajkača, čime su ispunjeni uslovi da bude uspostavljen minimum procesa rada u ovom preduzeću što podrazumijeva da željeznice RS budu na usluzi privredi da ne bi trpjela gubitke.

"Vlada RS se obavezala da sa menadžmentom preduzeća najkasnije do petka, 17. juna, obezbijedi isplatu dva regresa i toplog obroka u ukupnoj vrijednosti od 5 miliona KM", rekao je ranije novinarima ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović.
Svih šest sindikata "ŽRS" stupilo je 3. juna u štrajk zbog, kako su naveli, nepoštivanja sporazuma postignutog 15. februara sa Upravom preduzeća, a 8. juna i u generalni štrajk zbog disciplinskih prijava koje je poslovodstvo pokrenulo protiv nekih radnika.