Objavio Katica
85

Formiran ekspertni tim za prevenciju kriminaliteta u KS, podnijeli su prvu inicijativu

A. Ku.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Formiran je Ekspertni tim za prevenciju kriminaliteta i ostalih sigurnosnih rizika u Kantonu Sarajevo (KS). Kako je kazao ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica tim čine ugledni profesori, I eksperti iz oblasti pravnih, kriminalističkih, kriminoloških i sigurnosnih studija.

Dodao je da su članovi tima ujedno i autori značajnih dokumenata i zakonskih propisa u Bosni i Hercegovini.

Za presjednika Ekspertnog tima izabran je Elmedin Muratbegović, a članovi su Nebojša Bojanić, Faik Špago, Elvedin Okerić, Adis Šečić, Safet Mušić, Salem Kurtović i Esad Solak.

"Prva mjera koju je Ekspertni tim za prevenciju kriminaliteta i ostalih sigurnosnih rizika u Kantonu Sarajevo donio je Inicijativa upućena prema Federalnom ministarstvu pravde za donošenje Zakona o probacijskoj službi FBiH i odgovarajućih provedbenih propisa. Kao jedan od najizraženijih problema u društvu koji utiče na sigurnosnu situaciju, detektovan je problem recidivizma, odnosno kriminalnog povrata koji se ogleda u ponovnom činjenju krivičnih djela", navodi Katica.

U inicijativi Ekspertnog tima obrazloženo je da bi probacijska služba djelovala u slučajevima kada je počinitelj krivičnog djela:

  • izašao iz zatvora ili dobio rad za opće dobro,

  • dobio poziv da se javi u probacijski ured,

  • kada je sud odredio obavezu liječenja od ovisnosti, a počinitelj obaviješten da se mora javljati u probaciju,

  • kada je počinitelju ponuđeno odbacivanje krivične prijave ako prihvati određene obaveze,

  • kada počinitelj ne zna kome se treba obratiti i šta se tačno očekuje od njega.