BiH
461

Fondacija "Izvor nade" dodjelila 240 studentskih stipendija

Klix.ba
Fondacija za unapređenje obrazovanja i kulture "Izvor nade" sinoć je u prostorijama Studentskog doma na Ilidži održala svečani prijem za studente koje planira stipendirati u narednoj akademskoj godini.

Misija ove Fondacije, koja zauzima značajno mjesto na obrazovnom planu Bosne i Hercegovine, jeste pomoći studentima i unaprijediti obrazovanje u Bosni i Hercegovini.

Ove godine dodjeljeno je šezdeset stipendija više u odnosu na prethodnu godinu.

Razlog povećanja broja stipendija je kvalitetna povezanost stipenditora i domaćih privrednika, koji su u novom rukovodstvu prepoznali provjerene kadrove koji svojim znanjima mogu poboljšati i unaprijediti obrazovanje u BiH.

Direktor Fondacije "Izvor nade" Tarik Agetović kazao je da se radi o 240 stipendija te da su iznosi stipendija u rasponu od 50 do 250 KM mjesečno.

On je pozvao studente da iskoriste sve resurse koje im Fondacija pruža, te da svojim znanjem i vještinama doprinesu boljem i kvalitetnijem napretku bh. društva.

"Želja i cilj nam je da mladim perspektivnim studentima i studenticama osigurama što bolje uslove za studiranje i napredak. Svjesni smo činjenice da za kvalitetno obrazovanje i rezultate trebaju i dobri uslovi. Svjesni smo da ima još toga što se može unaprijediti i popraviti, zato vas molim da svojim sugestijama, prijedlozima i kritikama pomognete naš rad. Nemojte zaboraviti činjenicu da ova Fondacija postoji radi vas", poručio je Agetović studentima.

Studentima se obratio i Senad Sefić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije. On je studentima poželio sretnu i uspješnu akademsku godinu uz želju da kao stipendisti Fondacije prije svega postanu dobri ljudi te je dodao kako studenti ne smiju sebi dozvoliti da razmišljaju o odustajanju od studija.

Studentima se obratio i doc.dr. Mersid Poturak koji  je za vrijeme studiranja na Univerzitetu u Sarajevu bio stipendista Fondacije "Izvor nade".

On je uporedio vrijeme u kojem je on studirao i uslove koji su tada bili na raspolaganju studentima.

"Ono što vi imate danas rijetko ćete gdje naći. Ovi uslovi, koje bi svaki student poželio, nisu ni izbliza slični onima koje sam ja kao student imao priliku gledati. Uspjeh je ako možemo biti primjer na svakom mjestu, u svojoj sredini, ulici, društvu", kazao je Poturak.

Tokom svečenosti ugovori su potpisani s nekoliko studenata s različitih fakulteta u Sarajevu.

Priliku da potpiše ugovor imao je i Nudžejm Pašić iz Busovače. On je izrazio zahvalnost rukovodstvu  Fondacije na dodijeljenoj stipendiji i prijemu u Studentski dom "Izvor nade" u kojem će boraviti u novoj akademskoj godini.

  Jedna od studentica čije će studiranje podržati Fondacija "Izvor nade" je i Sajma Gledo. Ona kaže kako će stipendija olakšati studiranje u glavnom gradu naše zemlje.

"Studentski uslovi u našoj državi nisu na visokom nivou. Zbog toga sam zahvalna Fondaciji koja mi je pružila priliku da budem njihov stipendista. Na ovaj način Fondacija je osigurala sve potrebne uslove dostojne jednog studenta", kaže Gledo, studentica prve godine Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

Novi ugovori sa stipendistima će biti potpisani u narednim danima tako da će Fondacija "Izvor nade" u ovoj akademskoj godini osigurati 293 stipendije.