Globalni fiskalni okvir 2012.- 2014.
0

Fiskalno vijeće BiH danas razmatra budžet za 2012. godinu

SRNA
Fiskalno vijeće BiH razmatraće danas Globalni fiskalni okvir za 2012- 2014. godinu i budžet za 2012. godinu, potvrdio je Srni šef kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Eugen Šušak.

On je naveo da će sjednici prisustvovati svi članovi Fiskalnog vijeća, odnosno predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjedici vlada Republike Srpske i Federacije BiH FBiH Aleksandar Džombić i Nermin Nikšić, ministar finansija BiH Nikola Špirić, te ministri finansija RS-a Zoran Tegeltija i FBiH Ante Krajina.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je ranije da očekuje da će na sjednici Fiskalnog vijeća BiH biti utvrđen restriktivan prijedlog budžeta BiH koji bi mogao biti prihvatljiv za sve. 

On istakao da se ne može dozvoliti drastično povećanje budžeta, te da se mora izvršiti ušteda na nivou BiH kako ne bi trpjeli računi, odnosno prihodi entiteta.

"Očekujemo prijedlog budžeta koji je štedljiv i racionalan i koji smanjuje određene troškove zajedničkih institucija", rekao je Džombić.

Početak sjednice Fiskalnog vijeća zakazan je za 13.00 sati u zgradi institucija BiH.