BiH
3

Finansijska revizija: Samo šest od 40 državnih subjekata u FBiH dobilo pozitivno mišljenje

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ured za reviziju institucija u FBiH izvršio je finansijsku reviziju za 2015. kod 40 subjekata, od kojih je šest dobilo pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje, 10 mišljenje s rezervom, 16 mišljenje s rezervom i skretanjem pažnje, pet negativno mišljenje i tri negativno mišljenje sa skretanjem pažnje.

Radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, transparentnijeg trošenja javnih sredstava i unapređenja finansijskog upravljanja izdate su 754 preporuke.

Izvještaji o finansijskoj reviziji okončani su kod 40 subjekata, od toga za 21 instituciju Federacije, sedam kantona, četiri zavoda, jedan grad, jednu općinu i šest javnih preduzeća.

Institucije Fedracije (21) imale su ukupan budžet od 2.024.952.702 KM, što predstavlja 91 posto ukupnog budžeta FBiH za 2015.

Konačni izvještaji su dostavljeni subjektima revizije i nadležnim institucijama.

Izvještaji o finansijskoj reviziji Izvještaja o izvršenju budžeta FBiH, kao i preostalih 10 izvještaja revizije planiranih godišnjim planom i programom rada, su u fazi okončanja (nacrti dostavljeni subjektima na očitovanje), saopćeno je iz Ureda za reviziju institucija u FBiH.