BiH
77

"Fina prašina": Izložba fotografija Zeničanina Harisa Čalkića o zraku u Zenici

Piše: E. M.
(Foto: Haris Čalkić)
Izložba fotografija "Fina prašina" autora Harisa Čalkića bit će otvorena od 22. do 26. augusta u sklopu Anti Dep Zen Festivala u Zenici, a na izložbi će biti predstavljene fotografije zeničke svakodnevnice uz zagađeni zrak.

Zeničanin Haris Čalkić godine svog rada je posvetio upravo finoj prašini "PM 10" koja se sastoji od sićušnih molekula koje inhaliranjem stižu do pluća i mogu ući u krv te tako direktno djelovati na cijeli organizam. Dvadeset fotografija koje će njegovi sugrađani moći pogledati samo su uži izbor fotografija koje je Čalkić napravio proteklih godina.

Književnik Selvedin Avdić je kazao kako Čalkićeve fotografije predstavljaju "sreću u džehennemu".

"S njim sam jedno poslijepodne pregledao dio te zbirke i vidio mnogo dojmljivih fotografija, ali najveći utisak na mene ostavile su one na kojima sam vidio ljude koji pokušavaju normalno živjeti u sjeni otrovnih dimnjaka - neki od njih su uređivali bašte, šetali, djeca su igrala nogomet... Nasmijani, kao u parku, na čistom zraku. Sreća u džehennemu", prokomentarisao je Avdić.

U izjavi za Klix.ba Čalkić je kazao kako je sve krenulo radi fotografije, a poslije su one pričale život fabrike i društva.

"Isprva mi je to bio samo vizuelno zanimljiv prizor, a onda vremenom, fotografišući u određeno doba dana sam vidio razliku u intenzitetu i količini dima pa me priča zaintrigirala i sa ekološke strane. Nakon niza godina, ekološka priča je postala više sociološka, gdje sam razmišljao i dokumentovao suživot sa fabrikom, kao da je sasvim normalno živjeti uz takvog zagađivača. Čak sam i sam bio dio te matrice u početku gdje sam to fotografisao bez cilja", izjavio je Čalkić te dodao da je ovo njegova prva izložba fotografija zbog čega se odlučio za Zenicu i ovu tematiku.

U prilogu teksta pogledajte samo neke od fotografija koje će 22. augusta od 19 sati biti izložene na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici.