Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić
0

"Film Angeline Jolie je najbolje što nam se desilo nakon Dejtona"

Piše: J. Hadžiahmetović
Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić na crvenom tepihu uoči premijere filma "U zemlji krvi i meda" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić na crvenom tepihu uoči premijere filma "U zemlji krvi i meda" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Sinoćnjoj gala premijeri filma "U zemlji krvi i meda" rediteljice i glumice Angeline Jolie u sarajevskoj Zetri je prisustvovao i vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić koji je u razgovoru za portal Sarajevo-x.com kazao kako je ovaj film nešto najbolje što se desilo našoj zemlji poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić kaže kako je film težak i brutalan, baš kao što je to bila agresija na našu zemlju.

"U nekoliko trenutaka sam imao otežano disanje gledajući neke scene. Ne bih ga ponovo gledao, jer ga je teško gledati, posebno za one koji su bili u Sarajevu '92., '93., '94...", kaže Ef. Cerić za Sarajevo-x.com.

Najteža scena koju je, kako kaže, doživio, bila je kada srpski vojnici bacaju dijete sa balkona.

"Želim pohvaliti Angelinu Jolie i čestitati joj, volio bih da se drugi reditelji širom svijeta ugledaju na nju. Njezine suze sinoć u Zetri su potresle sve nas koji smo bili u sali. Jolie je pokazala da zaslužuje mjesto ambasadora UN i ja imam potrebu da joj kažem jedno lično veliko hvala što je imala hrabrosti i znanja da nas sve, nekog pozitivno, a nekog negativno, šokira i da nas prisli na duboko razmišljanje o smislu života, o potrebi da se svi angažiramo u borbi protiv nasilja i genocida", kaže reisu-l-ulema.

Ef. Cerić je također izrazio zadovoljstvo što su i naši filmski radnici poput Jasmile Žbanić, Danisa Tanovića, Ademira Kenovića, Aide Begić, Pjera Žalice i ostalih, učestvovali u stvaranju ovog filma.

"Želim se lično zahvaliti Mirsadu Purivatri koji je veoma dobro vodio organizaciju, a posebno mu se želim zavaliti što je omogućio da dobije naš cvijet bijelo-zelene boje. Također, želim čestitati gradu Sarajevu i našoj Bosni i Hercegovini te pozvam sve one koji ne žele vidjeti film u Banjoj Luci i Beogradu da ga pogledaj jer je to dobra terapija", kaže Mustafa ef. Cerić i dodaje:

"Plašio sam se gledati film, ali ne bih sebi oprostio da ga nisam vidio. To je nešto najbolje što nam se desilo nakon Dejtona. Poslije ovog filma, imam više nade za svoje unuke", kazao je Ef. Cerić na kraju našeg razgovora.