BiH
0

Filatelističke izložbe u Glavnoj pošti u Sarajevu

Klix.ba
Dvije filatelističke izložbe postavljene su u auli Glavne pošte u Sarajevu povodom 9. oktobra, Svjetskog dana Pošte.

Riječ je o filatelističkim izdanjima BH Pošte i najuspješnijim dječijim radovima o temi konkursa objavljenog početkom godine "Zašto je voda dragocjena". Promovisane su i dvije nove poštanske marke – najljepša dječija marka i marka QR kod, izdata povodom 20 godina poštanske marke JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo.

Deveti oktobar je Svjetski dan pošte. To je dan kada je uspostavljen Svjetski poštanski savez (UPU) u švicarskom gradu Bernu 1874. godine, a definisan je na UPU kongresu u Tokiju 1969. godine.

Naime, 9. oktobra 1874. godine izaslanici 22 države iz Evrope, Amerike i Afrike u Švicarskoj su potpisali tzv. Bernski ugovor, kojim je uspostavljena prva zajednička konvencija o međunarodnom poštanskom prometu. To je bio i prvi korak prema ostvarivanju načela univerzalnosti poštanske usluge na jedinstvenom svjetskom poštanskom teritoriju.

Od tada zemlje širom svijeta učestvuju u proslavi ovog dana. On se uglavnom koristi za promociju i prezentaciju novih poštanskih usluga i proizvoda. U većini zemalja promovišu se nove poštanske usluge, organizuju filatelističke izložbe i sl.