Negativno poimanje islama
8

Filandra: Nakon 11. septembra svijet s predrasudama gleda na muslimane

FENA
Šaćir Filandra
Šaćir Filandra
Teroristički napadi 11. septembra 2001. godine zauvijek su promijenili svijet kakav smo do tada poznavali, u sigurnosnom, socijalnom, ekonomskom i svakom drugom pogledu.

SAD je započela otvoreni rat protiv terorizma, a događaji od 11. septembra pokrenuli su val netrpeljivosti zapadnog naspram islamskog svijeta.

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof.dr. Šaćir Filandra pojasnio je u izjavi za Agenciju FENA da je ovaj događaj doprinio jednom globalizirajućem pogledu na islam.

"Iz vlastitog, akademskog iskustva znam da su događaji od 11. septembra 2001. uzrokovali da akademska izdanja o islamu u SAD-u, u usporedbi s periodom prije napada, budu sasvim zanemariva. Ovaj događaj je, s obzirom na njegove reperkusije i medijsku spektakularnost te neočekivanost, uticao na negativno poimanje islama, posebice u dijelovima svijeta poput SAD-a koje nisu imale povijesne susrete s islamom, bilo pozitivne ili negativne", kazao je Filandra.

Svijet je s predrasudama, podozrenjem i nepovjerenjem, dodao je Filandra, počeo gledati na muslimane.

"Činjenica je da je ovome 'kumovala' i opća promjena paradigme koja se desila krajem 20. stoljeća kada je nastupila era kraja ideologija i kada je zapravo podjela svijeta po ideološkoj sferi zamijenjena paradigmom religijske i kulturološke sfere, odnosno, paradigmom sukoba civilizacija u kojoj je islam neprijatelj broj 1. Iza takve naracije, posebno medijske, kriju se profani ekonomski interesi", smatra Filandra.

Na današnji dan 2001. godine, prema zvaničnim izvještajima, 19 osoba je otelo četiri američka aviona. Dva su udarila u Svjetski Trgovački Centar (STC) na Manhattanu u New Yorku, po jedan u svaki neboder u 17 minuta razlike. Ubrzo nakon udara oba nebodera su se srušila. Treći avion je udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva odbrane SAD-a u Arlingtonu, država Virginija. Četvrti avion se srušio u ruralnom dijelu općine Somerset u Pensilvaniji 130 km istočno od Pitsburga nakon što su, najvjerovatnije, putnici pružili otpor otimačima.

Niko nije preživio ni u jednom od otetih aviona.

Poginulih je bilo na hiljade: 265 osoba u četiri aviona, 2.595 osoba uključujući i 343 vatrogasca, 23 njujorških policajaca i 37 Port Authority policajaca u STC-u, te 125 civila i vojnog osoblja u Pentagonu.

Pored STC nebodera, sa po 110 spratova, pet drugih zgrada i četiri stanice podzemne željeznice su također bili ili uništeni ili teško oštećeni. Ukupno na Manhattanu je bilo oštećeno 25 zgrada. Komunikacijska oprema kao što su radio, televizijski i mobilni predajnici su bili neupotrebljivi.

U Arlingtonu, dio Pentagona je bio teže oštećen požarom i jedan dio zgrade je bio srušen.

Suočeni s očajnom situacijom u uslovima dima i požara od avionskog goriva oko 200 ljudi je skakalo u smrt s nebodera padajući na ulicu ili obližnje krovove zgrada na stotine metara niže. Oko 1.366 osoba je bilo zatočeno na spratovima iznad sprata koji je pretrpio udar aviona u sjevernom neboderu. Niko od njih nije preživio. Oko 600 osoba je bilo zatočeno iznad sprata koji je pretrpio udar u južnom neboderu. Samo 18 je uspjelo da pobjegne na vrijeme prije nego se neboder srušio.

Amerikanci širom svijeta danas obilježavaju ovaj dan i prisjećaju se svih poginulih. I Ambasada SAD- u Sarajevu će, rečeno je Feni iz ove Ambasade, upriličiti komemorativnu ceremoniju za sve poginule.