"Mutap i drugi"
4.4k

Feraget uoči sutrašnje presude: Pravda je spora kao kornjača, ali kida kao lav, i ova će pokidati

A. Ku.
Ifet Feraget i Muriz Memić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Ifet Feraget i Muriz Memić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Izricanje presude Zijadu Mutapu i drugima koji su optuženi za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u februaru 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži planirano je za sutra pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Ifet Feraget, pravni zastupik porodice Memić, rekao je u razgovoru za Klix.ba da očekuje da će presuda biti osuđujuća.

"Rekao sam Murizu da će nam ukrasti pet godina i ukrali su. Ali, znate kako kažu, pravda je spora kao kornjača, ali kida kao lav. Nadamo se da će i ova pokidati", rekao nam je Feraget.

Ističe da je sedam i po godina objektivni posmatrač koji radi na ovom predmetu i da je sebi postavio određena pitanja kao advokat sa iskustvom od 1990. godine koja su ga dovela do odgovora.

"Pitanje je bilo kako se provodi istraga kada je u pitanju postojanje osnova sumnje da je neko ubijen. Sasvim sigurno se ne provodi na ovakav način. Povrede na Dženanu su vrlo jasno davale signal u kojem pravcu treba krenuti. Doktor Žujo je nakon obdukcije rekao da se, prema onome što je on utvrdio, radi o ubistvu i to je konstatovano u dokumenaciji MUP-a KS", govori nam Feraget.

Dodaje da je nakon toga uslijedila priča o saobraćajnoj nesreći.

"To se dešavalo na, rekao bih, jedan grub, amaterski, drzak, polupismen i nepristojan način koji zaslužuje da bude nastrožije kažnjen. Izvještaj da se desila saobraćajna nesreća nije podnesen od strane Odjela za saobraćaj MUP-a KS nego je podnesen od Odsjeka za krvne delikte", objašnjava Feraget.

Dodaje da je jedan od zaštićenih svjedoka rekao da mu se gadi dolaziti na posao jer, kako kaže, ovo nije prvo zataškano ubistvo u MUP-u KS.

Zbog svih dokaza koji su priloženi, Feraget naglašava da očekuje jedinu moguću presudu, a ona je osuđujuća.

"Istraga pokazuje ko je nabavljao auto, a znao je da nije u pitanju saobraćajka, ko je davao lažni iskaz pozivajući se na amneziju, a medicinska vještačenja pokazuju da amnezije nema, ko nije izuzimao dokaze po pravilima struke. A posebna je priča što tužioci nisu reagovali kada su vidjeli da nema krvave majice. I u konačnici nestaju snimci sa hotela", govori Feraget.

Opstrukcija istrage je, dodaje, vršena na jedan grub i smišljen način od strane onih u koje se kunemo.

"I zato kažem jedina moguća presuda zove se osuđujuća, a kakva god bude porodica Memić i ja ćemo je poštovati", naglašava Feraget.

Na kraju razgovora je istakao veliku zahvalnost ocu stradalog mladića Murizu Memiću.

"Veliku zahvalnost dugujem gospodinu Memiću i Davoru Dragičeviću na njihovom strpljenju, jer smo se prvi dan zarekli da nećemo praviti gluposti. Mnogi su očekivali tu glupost, ali Muriz je legalista", zaključio je Feraget.

Podsjetimo, Zijad Mutap, Alisa Ramić (ranije Mutap, op.a.), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović optuženi su da su, u okviru organizirane kriminalne grupe, počinili krivična djela protuzakonito posredovanje, pomoć učiniocu nakon počinjenog krivičnog djela, davanje lažnog iskaza i sprečavanje dokazivanja.

Svi optuženi su u novembru 2022. oslobođeni krivice, a Apelaciono vijeće Suda BiH je u martu ove godine ukinulo prvostepenu presudu te naložilo ponovno suđenje.