BiH
2

Federacija BiH zadužuje se 60 miliona KM

SRNA
Federalna vlada odobrila je danas zaduženje Federacije BiH (FBiH) putem emisije trezorskih zapisa radi prikupljanja sredstava za finansiranje izdataka utvrđenih budžetom za ovu godinu u iznosu do 60 miliona KM.

Riječ je o emisiji 6.000 trezorskih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Emisija će biti izvršena putem aukcije na Sarajevskoj berzi u jednoj ili više tranši.

Federalna vlada usvojila je danas Informaciju o provedenoj aktivnosti sufinansiranja jesenje sjetve pšenice za potrebe Federalne direkcije robnih rezervi.

Planirana je sjetva oko 2.000 hektara obradivih poljoprivrednih površina u kantonima koji imaju znatne obradive površine.

Osim na Posavski kanton, ove jeseni, projekt je proširen i na Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Srednjobosanski, Sarajevski i Kanton 10.

Znatan broj poljoprivrednih proizvođača, koji su iskazali interes za učešće u projektu, zasijao je pšenicu u vlastitoj organizaciji, jer Federalna direkcija robnih rezervi, zbog zakonitosti provođenja javne nabave, nije mogla isporučiti mineralno đubrivo i sjemensku pšenicu u optimalnim sjetvenim rokovima od 5. do 25. oktobra.

Ukupan broj prijavljenih poljoprivrednih proizvođača je 122, a ugovori će biti zaključeni za ukupno 1.579 hektara.

Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, Federalna direkcija za robne rezerve će zaključiti ugovore o sufinansiranju i sa drugim poljoprivrednicima koji iskažu interes za učešće u Programu.

Ocijenjeno je da realizacija Programa sufinansiranja jesenje sjetve pšenice nije previše kasnila i pored niza problema koje je Federalna direkcija za robne rezerve imala kod provođenja tendera i podjele repromaterijala poljoprivrednim proizvođačima, te da će joj u proljeće 2013. godine biti isporučen kvalitetan rod merkantilne pšenice.