BiH
3.8k

Fatima Ibrišević, majka preminule Belmine, rodila djevojčicu Selmu

Piše: M. N.
Fatima Ibrišević
Fatima Ibrišević
Fatima Ibrišević, majka bebe Belmine koja je prije nekoliko mjeseci ujedinila cijelu BiH zbog problema s matičnim brojem, postala je ponovo majka. Rodila je djevojčicu kojoj su dali ime Selma.

Fatima je bila u trećem mjesecu trudnoće kada je mala Belmina izgubila bitku za život.

"Nadam se da moja Belmina neće biti zaboravljena, jer je njen slučaj pomogao drugoj djeci da ne dođu sutra u istu situaciju i da se ne mogu liječiti. Ona će, naravno, uvijek ostati u mome i srcu svoje porodice. Nažalost, od nje nisam doživjela osmijehe i da me zove mama, a na novu trudnoću sam se upravo odlučila kako bih pomogla Belmini, računajući s tim da će joj bolje odgovarati ćelije brata ili sestre nego od nekih drugih donatora. Bila sam već trudna tri mjeseca kada je Belmina preminula", kazala je ranije Fatima za Klix.ba.

Podsjetimo, sudbina male Belmine, koja nije mogla na liječenje jer nije imala JMBG, digla je građane BiH na noge i svakodnevnim protestima su tražili da se poštuju prava djece među kojima je i pravo na jedinstveni matični broj.

Belmina je prebačena u Njemačku na liječenje, ali je nakon četveromjesečne borbe preminula. Vijeće ministara BiH usvojilo je tada privremenu odluku za izdavanje JMBG-a.