BiH
0

Fata Orlović vjeruje samo u sud

FENA
U Osnovnom sudu Srebrenica danas je održano prvo vanraspravno ročište po tužbi Fate Orlović iz Konjević-Polja protiv Zvorničko-tuzlanske eparhije. Fata već osam godina zahtijeva da se crkva, nelegalno sagrađena u njenom dvorištu, izmjesti na drugu lokaciju i vrati joj se njena imovina.

U vrijeme dok se borila za pravdu, Fata je bila na optuženičkoj klupi zbog širenja međunacionalne mržnje i ometanja vjerske službe, ali je na kraju oslobođena optužbe.

Fatu će u novom sporu od danas zastupati sarajevski advokat Fahrija Karkin, koji je istakao da je iz štampe saznao da ima načelan dogovor o izmještanjU crkve iz Fatinog dvorišta, ali to treba da se ustanovi i sudskom odlukom.

"Saznao sam da su se Milorad Dodik i Vasilije Kačavenda dogovorili da će pronaći drugu lokaciju za crkvu. To je mudra Dodikova odluka, jer je i sam uvidio da nema osnova da crkva ostane u Fatinom dvorištu, kaže Karkin.

Fata Orlović već osam godina insistira na izmještanju crkve i ne vjeruje u obećanje premijera Dodika i Kačavende te se nada da će sud donijeti pravosnažno rješenje.

"Čula sam da je Dodik obećao da će „osloboditi“ moju avliju. To je bilo prije dva mjeseca, ali još niko ne dolazi. Zato hoću da to i sud potvrdi, kaže Fata.

Posebna komisija Vlade RS-a je prethodnih dana dolazila u Konjević-Polje tražeći novu lokaciju, ali nije pronađena alternativa. Posljednji zahtjev je bio da se otkupi zemljište preko puta, naspram sadašnje zgrade crkve.

I načelnik Općine Bratunac Nedeljko Mlađenović smatra da će crkva biti izmještena čim se pronađe adekvatna lokacija.

Crkvena općina Konjević -Polje obavijestila je Fatu da je parastos, koji je služen 11. septembra posljednji koji je obavljen u ovoj crkvi, a već naredni bit će služen u novoj zgradi.

Na ročište se danas nije niko odazvao s tužene strane pa je naredno zakazano za 29. oktobar.