Maris Bernio
0

"Fancuska želi što bržu tranziciju OHR-a"

SRNA
Ambasador Francuske u BiH Maris Bernio istakla je da Francuska želi što bržu tranziciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU (EUSR), a da bi se to ostvarilo, potrebno je prethodno ispuniti zadate ciljeve i uslove.

Bernio je naglasila da u BiH nisu ispunjeni svi uslovi, iako je zabilježen napredak, što usporava tranziciju.

"Mi smo se veoma angažovali da pomognemo približavanju BiH NATO-u i EU i to se ogleda i u izradi platforme prijedloga pod nazivom butmirski proces", rekla je Bernio za "Oslobođenje" i dodala da je bitno da se nađe kompromis koji će otvoriti puteve promjenama i koji će biti prvi pravi korak.

Prema njenim riječima, politički lideri mogu i moraju naći put dijaloga i dogovora, i moraju zbog svojih sugrađana uložiti napore kako bi se usvojile reforme ključne za proces evropskih integracija.

"Pitanje entitetskog glasanja nije novost i znamo dobro koliko je važno", istakla je Bernio i podsjetila da je značajan broj zakona usvojen uz ili uprkos entitetskom glasanju.

Ona je naglasila da je činjenica da kada postoji politička volja za promjene, entitetsko glasanje nije više prepreka.

Bernio je istakla da Francuska čvrsto podržava proces liberalizacije viznog režima za građane BiH, a neki uslovi, kao što je uvođenje biometrijskih pasoša, ispunjeni su ili su na putu da se ispune.

"Čini se da su glavne prepreke otkolonjene. Kada dođe vrijeme za to, evropski zvaničnici će donijeti odluku. Nadam se da će se to desiti što prije", rekla je Bernio.