BiH
343

Fakulteti i akademije u Sarajevu stupaju u štrajk, nisu dobili plaće

Piše: E. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sindikat Univerziteta u Sarajevu, u kojem kažu da je većina fakulteta u njihovom članstvu, 17. februara će u štrajk, odnosno obustavit će nastavni proces.

Povod za štrajk je to što Vlada Kantona Sarajevo nije prebacila novac Univerzitetu na osnovu kojeg bi bile isplaćene plaće. Naime, Vlada je dužna da uplati 12 tranši godišnje Univerzitetu, ali je uplatila 10 za prošlu godinu. Kako objašnjavaju u Sindikatu profesori i ostali uposleni na fakultetima i akademijama su posljednju plaću primili prije nekoliko dana, ali to je ustvari bilo pola plaće za novembar prošle godine, dok decembarsku nisu dobili.

Predsjednik ovog Sindikata, profesor Berko Zečević, kaže da su uposlenici na fakultetima i akademijama nezadovoljni i time što svaki nastavnik u osnovnoj i srednjoj školi te svi uposleni u kantonalnim službama imaju za 30 posto veći start kod plaće, a istu složenost poslova.

"Povod za štrajk je to što, iako su premijer i ministar finansija kS početkom prošle godine izjavljavili da će doći do smanjenja količine novca koji se daje Univerzitetu Sarajevo iz budžeta KS, ali da se to ne odnosi na lične dohotke, desila se ova situacija da za novembar i decembar nije isporučena jedna i po tranša. Praktično mi nemamo plaću za decembar, a prije pet-šest dana smo primili 50 posto za novembar. Vlada nema novaca za nas, ali je sebi i ostalim budžetskim korisnicima isplatila", kaže Zečević.

Univerzitet u Sarajevu, odnosno njegovi uposlenici, nemaju sa Vladom KS zaključen kolektivni ugovor. To praktično znači da nisu budžetski korisnici i da ima Vlada ne mora davati novac za lične dohotke. Vlada Univerzitetu svakog mjeseca daje grant.

"Svake godine kada se formira budžet javljaju se problemi, jer mi Vladi predstavljamo teret. Naš zahtjev je da pričamo o kolektivnom ugovoru koji smo još prije šest godina sa tadašnjim ministrom Safetom Kešom usaglasili, ali kasnije vlade nisu htjele da formiraju tim koji bi ugovor formalno-pravno usaglasio i stavio pred vladu da se usvoji. Drugo, mi zahtijevamo da nam se moraju vratiti sredstva koja neće biti uplaćena u 2014. godini, a dužni su nam ih iz 2013. godine. Ako ostane stanje ovakvo kakvo je mi bi prvih 10 mjeseci imali manje plaće za 20 posto u odnosu na prošlu godinu, a budući da imamo već 30 posto manje od ostalih, grubo rečeno ljudi koji rade na Univerzitetu imali bi za 50 posto manje plaće nego oni iz osnovnih i srednjih škola. Tražimo i da se osigura i minimum sredstava za one uposlenike Univerziteta kojima zakon nalaže da izdaju knjige", kaže Zečević za Klix.ba.

Štrajk su najavili Mašinski, Elektrotehnički, Šumarski, Pedagoški, Veterinarski, Medicinski, Farmaceutski, Fakultet političkih nauka, Fakultet zdravstvenih studija, Fakultet za kriminalistiku, Akademija likovnih umjetnosti, Muzička akademija, Akademija scenskih umjetnosti...

U Kantonu Sarajevo djeluje i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, ali oni bar za sada neće ići u štrajk. U Sindikatu koji organizira štrajk kažu kako je kod njih većina univerzitetskih radnika.

"Mi imamo u našem Sindikatu 15 od 23 fakulteta i akademije. Dio fakulteta neće uopće u sindikate, kao što su Pravni fakultet i Ekonomski, jer oni imaju dovoljno novaca i sami. Na dva-tri fakulteta dekani ne dozvoljavaju organiziranje sindikalne organizacije, iako je to krivično djelo. Takvi su recimo Arhitektonski fakultet, Fakultet za saobraćaj, Građevinski fakultet...", kaže Zečević.