BiH
78

Fajon za Klix.ba: Teško mi je vidjeti katastrofu u BiH, držite se i budite hrabri

Piše: J. H.
Tanja Fajon (Foto: EPA)
Tanja Fajon (Foto: EPA)
Evropska parlamentarka iz Slovenije Tanja Fajon uključila se u humanitarnu akciju pomoći žrtvama poplava u Bosni i Hercegovini.

Fajon je u nekoliko proteklih godina itekako bila uz građane naše zemlje, a u danima pred izbore za Evropski parlament u kojima je i sama učestvuje, ipak je odlučila pomoći građanima naše zemlje i Srbije.

"Prvo želim da kažem da sam mislima uz vas svaki dan. Držite se i budite hrabri. Darovala sam skromnu pomoć stradalim u poplavama u BiH i Srbiji u dvije prilike, u različitim akcijama u Sloveniji. Raduje me činjenica da smo u Sloveniji pokazali nevjerovatnu solidarnost, isto tako i u cijelom regionu. Udružili smo snage i zajedno smo učinili sve što je u našoj moći da bismo pomogli nastradalim, koji su izgubili sve. Želim vam i dalje puno hrabrosti ovih dana, naročito svima, koji su noć i dan radili da bi spasili živote drugih", kaže Fajon za naš portal.

Bosna i Hercegovina nije članica niti kandidat za članstvo u EU kao Srbija i Hrvatska i na taj način ne može dobiti redstva iz Evropskog fonda solidarnosti. Međutim, Fajon kaže da postoje neke mogućnosti pomoći BiH.

"Tačno je da je BiH nedostupan Evropski fond solidarnosti, ali se zato u okviru EU razmatraju mogućnosti darovanja sredstava iz IPA instrumenta, kao i iz nekih specifičnih programa za pomoć, kao što je recimo Fond za uklanjanje mina. Pored bilateralne pomoći evropskih država, sigurna sam da će se pronaći načini da EU što više sredstava namjeni BiH", poručuje naša sagovornica.

Bez obzira na formalni status BiH "vis-a-vis" EU, dodaje ona, kada je u pitanju solidarnost i pomoć, EU će uvijek biti spremna da pronađe način i pomogne.

"U EU osjećamo odgovornost i imamo želju da pomognemo susjedu BiH, kao ljudi, prijatelji, institucije i kao zemlje", kaže Fajon te nastavlja:

"Vi dobro znate da ja volim BiH i cijeli region, jer to smo mi. Prijatelji, susjedi, ljudi koji smo nekad živjeli u istoj državi i još uvijek dijelimo zajedničku evropsku budućnost. Uvijek ću rado pomoći BiH koliko god sam u mogućnosti zato što vjerujem da smo zajedno jači, uspješniji i bolji. Zbog toga mi je ovih dana teško kada svaki dan pratim nastalu situaciju, izazvanu prirodnom katastrofom. Željela bih doći u posjetu prijateljima u BiH i to ću sigurno učiniti nakon evropskih izbora. Bez obzira na rezultat sutrašnjih izbora, želim i dalje tijesno sarađivati i pomoći svima u BiH, koji se danas bore za bolju budućnost vaše zemlje", kaže Fajon na kraju razgovora za portal Klix.ba.