BiH
265

Fahrudinu Radončiću ukinut pritvor, određene mjere zabrane

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud BiH nije prihvatio zahtjev Tužilaštva BiH za produženje pritvora za Fahrudina Radončića, potvrdio je za Klix.ba Asim Crnalić, Radončićev advokat.

Iz Suda je saopćeno da je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH te je pritvor u odnosu na optuženog Fahrudina Radončića ukinut i zamijenjen mjerama zabrane i to zabrana napuštanja adrese boravišta (uz obavezu ovlaštenih službenih lica da kontrolišu poštivanje ove mjere dva do tri puta dnevno, te uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine), zabrana sastajanja sa svim svjedocima koji su već saslušani kao i približavanje tim svjedocima na udaljenosti ispod 100 metara, te zabrana međusobnog kontaktiranja i sastajanja sa saoptuženim u ovom krivičnom predmetu, te zabrana kontaktiranja sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija na okolnosti koje se tiču ovog krivičnog postupka.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca.

U slučaju da optuženi prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Sud BiH je Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman ukinuo kućni pritvor te su im određene mjere zabrane kontaktiranja svjedoka i napuštanja KS (Dautbašić) i BiH (Šahman). Također, njima je dozvoljeno da žive na istoj adresi jer su od ranije u vanbračnoj zajednici.

Sud BiH je u cijelosti potvrdio optužnicu protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Zijada Hadžijahića i Bilsene Šahman.

Navedene osobe se tereti da su, između ostalog, organizirale i postale pripadnici organizirane skupine ljudi koju je organizirao i njom rukovodio Fahrudin Radončić te su svojim djelovanjem, međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama, u vremenskom periodu od 14. decembra 2015. godine do 12. januara 2016. godine, počinili krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela (čl. 249. KZ BiH), ometanja rada pravosuđa (čl. 241. KZ BiH) i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.