BiH
272

Fahrudin Radončić za Klix.ba: Milorad Dodik je pokazao veliku političku tvrdoglavost

Piše: Er. M.
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić izjavio je za Klix.ba kako se o referendumu u RS-u definitivno trebaju očitovati domaće pravosudne institucije.

Radončić je kazao kako je antiustavnim i antidejtonskim referendumom predsjednik RS-a Milorada Dodik pokazao veliku političku tvrdoglavost koja će mu možda pomoći u dobivanju lokalnih izbora, ali će mu sigurno napraviti najviše lične štete.

"Treba da se posvetimo razvoju i što bržem ispunjavanju EU uslova. To je najbolji odgovor svim avanturama koje Dodik i drugi žele", rekao je Radončić.

Što se tiče odnosa pravosudnih institucija i Ureda viskog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH prema referendumu u RS, Radončić ističe da se običnom čovjeku čini kako da je riječ o "ping-pong" igrama domaćih i međunarodnih institucija.

"Međutim, teško je da zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a mogu odgovarati za odluke koje donose jer ih štiti Ustav. Oni ne mogu po zakonu odgovarati za odluke koje donose. Svakako, o svemu definitivno treba se očitovati nadležni tužilac, odnosno pravosudni organi BiH", rekao je Radončić.

Ističe da s druge strane međunarodna zajednica iznova pokazuje jednu vrstu indolentnosti i impotentosti kada su u pitanju sankcije onih koji ruše Dejtonski mirovni sporazum.

"Smatram da je ključ u rukama domaćih političara i da mi trebamo smoći toliko demokratskog kapaciteta za rješavanje pitanja svih naših državnih i entitetskih praznika", zaključio je Radončić.