16.774 cipela u Berlinu
0

FOTO / "Evropljani moraju ukloniti zid sramote oko BiH"

Sarajevo-x.com
Povodom 15. godišnjice genocida u Srebrenici Centar za političku ljepotu i Društvo za ugrožene narode "Internacional" u subotu i nedjelju, 10. i 11. jula 2010. godine ispred Brandenburške kapije u Berlinu, nagomilat će 16.744 cipela koje simboliziraju 8.372 žrtve zločina kojeg je počinila vojska i policija Republike Srpske.

Hrpa od 16.744 cipela ispred Brandenburške kapije kao podsjetnik na propust UN-a: Stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a snose krivicu za genocid u BiH

"Naša je namjera da građanima Njemačke predočimo dimenziju zločina genocida u Srebrenici. Kako simbolizirati masovno uništenje 8.372 Bošnjaka? Kako načiniti sliku koja bi mogla iskazati razmjere ove katastrofe?“, izjavio je Philipp Ruch, direktor Centra za političku ljepotu iz Berlina i dodao:

"Interes medija je ogroman. Svijet prima k znanju da se ne smije zaboraviti kako su ljudi u Bosni i Hercegovini ostavljeni na cjedilu od 1992. do 1995. godine. Tužba preživjelih žrtava Srebrenice protiv UN-a do sada na Zapadu nikoga nije zanimala. Preko 6.000 preživjelih žrtava već tri godine bezuspješno pokušava da tuži UN. Čak im se zabranjuje i pravo na slobodan pristup sudu. Žrtve politike UN-a nemaju prava. Ovo predstavlja propusnicu za UN da i sve naredne genocide posmatra nijemo.“

Cipele koje će biti izložene prikupile su prije svega sekcije Društva za ugrožene narode u Bosni i Hercegovini, Austriji i Njemačkoj, a do naredne godišnjice genocida, u julu 2011. godine, od njih će iznad mezarja u Potočarima bit će izgrađen "Stub srama“ u obliku dva slova U i N, visok osam metara.

Društvo za ugrožene narode podržava projekat "Stub srama“ koji ima za cilj da podsjeti na propust Ujedinjenih Nacija, i želi posebno ukazati na odgovornost stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, Francuske, Velike Britanije i Rusije za višegodišnje toleriranje genocida u Bosni i Hercegovini.

Upravo su ove tri države – svjetski centri moći, a ne države Trećeg svijeta, članice UN-a, zakazale u spriječavanju genocida u Bosni i Hercegovini. One danas pokušavaju da prikriju svoju podršku srpskim formacijama i izostanak konkretne intervencije za sprječavanje ratnih zločina.

Evropa je, de facto stvorila "zid sramote“ oko Bosne i Hercegovine. Zemlja žrtva danas je podijeljena. Polovinom zemlje, Republikom Srpskom, još uvijek vladaju oni koji su podržavali i koji opravdavaju zločine. Povratak prognanika nije sproveden, upravo zato jer države, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, nikada nisu imale ozbiljnu namjeru da ga podrže.

Bosni i Hercegovini, zemlji žrtvi, nije dozvoljen ulazak u Evropsku uniju, a njenim građanima nije odobrena vizna liberalizacija i slobodno putovanje. Prijem u Savez NATO-a je jednako neizvjestan kao i obnova i ujedinjenje zemlje.

"Društvo za ugrožene narode osuđuje blagu politiku Vlade Njemačke prema Srbiji koja još uvijek ICTY-u nije izručila glavnooptuženog za genocid u Bosni i Hercegovini, generala Ratka Mladića. I Vlada kancelara Kohla protivila se vojnoj intervenciji za sprječavanje genocida u Bosni i Hercegovini, kontinuirano se izjašnjavala protiv ukidanja embarga na uvoz oružja koje je imalo štetne posljedice samo po odbranu gradova kao što su Sarajevo, Srebrenica i Bihać i bila supotpisnik mirovnog sporazuma u Daytonu kojim je zemlja podijeljena“, izjavio je Tilman Zuelch, predsjednik Društva za ugrožene narode "Internacional" i dodao:

"Nijemci i Evropljani moraju konačno da uklone 'zid srama' oko Bosne i Hercegovine“.

Oficijelni dio manifestacije u Berlinu počinje u nedjelju, 11. jula u 11:00 sati. Među govornicima su Tilman Zuelch, Philipp Ruch, bh. redateljka Jasmila Zbanić, ambasador BiH u Njemačkoj, Nj. E. Tomislav Limov, prof. dr. Hajo Funke, Institut za političke nauke pri Univerzitetu FU u Berlinu, Andreas Bummel, predsjednik Komiteta za demokratski OUN (KDUN) i rukovodilac Sekretarijata internacionalne kampanje za parlamentarnu skupštinu pri OUN-u (UNPA-kampanja).

Svoj dolazak najavili su i predstavnici ambasada Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije u Njemačkoj.