BiH
6

EUFOR ostaje u stanju pripravnosti

FENA
Loše vrijeme i niski oblaci spriječili su pokretanje zračnih operacija, ali Snage Evropske unije (EUFOR) ostaju u stanju pripravnosti, saopćeno je iz štaba EUFOR-a u kampu Butmir.

Niski oblaci sprečavaju dovoljnu vidljivost za sigurno izvođenje zračnih operacija. Stanje je uticalo i na trupe EUFOR-a u cijeloj Bosni i Hercegovini. LOT kuća u Doboju jučer je poplavljena i nije moglo biti evakuirano osoblje.

Zračne snage EUFOR-a održavaju stalne kontakte sa Zračnim snagama BiH koje detaljno poznaju teren radi koordinacije današnjih mogućih evakuacija. Čim se vremenski uvjeti poprave, EUFOR će biti u pripravnosti da počne zračne operacije s tri helikoptera od kojih su dva opremljena vitlo sistemima.

Prema posljednjim vremenskim prognozama to će se najvjerovatnije desiti kasnije tokom dana. Kako bi uvećali kapacitete zračne pomoći, EUFOR je danas udovoljio zahtjevu iz Ministarstva odbrane BiH vezano za zajam od 20.000 litara goriva za helikoptere radiu pružanja pomoći Zračnim snagama BiH.

Osim toga, otprilike 130 vojnika s vozilima su u stanju pripravnosti u kampu Butmir da bi odgovorili na molbu Ministarstva sigurnosti BiH da se sigura pomoć na cestama u blokiranim područjima. Dva oficira za vezu su spremni da aktiviraju resurse EUFOR-a odmah nakon što se zahtjev uputi, saopćeno je iz EUFOR-a.