BiH
3

EUFOR će naredne dvije sedmice vježbati u BiH, očekuje se pojačan vojni saobraćaj

SRNA
Danas počinje vojna vježba "Brzi odgovor dva" u okviru koje vojnici iz sastava Rezervnih snaga EUFOR-a iz Slovačke i Austrije stižu u BiH da bi izveli integrisanu obuku sa Višenacionalnim bataljonom EUFOR-a, te uvježbavali operacije podrške miru sa Oružanim snagama BiH.

Iz EUFOR-a je saopšteno da je "Brzi odgovor dva" rutinska vježba koja će trajati dvije naredne sedmice i tokom koje će biti povećan vojni saobraćaj i aktivnosti širom BiH.

Održavanje ovih vježbi planira se unaprijed, a održavaju se dva puta godišnje, u martu i aprilu, odnosno augustu i septembru.

EUFOR navodi da je ovaj događaj planirao u tijesnoj saradnji sa agencijama za provođenje zakona u BiH i namjerava da svede ometanje javnosti na najmanju moguću mjeru.

Vojnici jedne slovačke pješadijske čete krenuće u BiH da bi uvježbavali svoje aktiviranje u rezervnim snagama EUFOR-a, dok druga četa rezervnih snaga stiže iz Austrije u nedjelju, 1. septembra.

Rezervne snage EUFOR-a čine jedinice iz šest zemalja EU koje se mogu brzo rasporediti i pozvati u vrlo kratkom roku kao pojačanje stalno stacioniranim trupama.

Višenacionalni bataljon EUFOR-a, koji se sastoji od dvije pješadijske čete, stacioniran je u BiH, a dodatne trupe su van BiH i spremne za djelovanje u slučaju ugroženosti stabilnog i bezbjednog okruženja.

Ovaj mehanizam za angažovanje snaga za brzo djelovanje uvježbava se redovno i vježba "Brzi odgovor dva" nadovezuje se na uspjeh postignut prilikom vježbe održane u aprilu, koja je predstavljala prvo značajnije uvježbavanje ovog postupka, navodi se u saopštenju.

Angažovanje dvije čete rezervnih snaga EUFOR-a od danas do 12. septembra ponovo će rezultirati povećanjem broja vojnika pod kontrolom EUFOR-a za oko 300 ljudi.

Vježba "Brzi odgovor dva" osmišljena je tako da demonstrira opredjeljenje EU, partnera i drugih međunarodnih organizacija ka davanju podrške bezbjednom i stabilnom okruženju u BiH i da potvrdi sposobnost EUFOR-a da poveća broj svojih trupa.

Vježba će biti izvedena u raznim fazama, od aktiviranja i brzog raspoređivanja dvije čete lake pješadije iz Austrije i Slovačke, do njihovog integrisanja u strukturu EUFOR-a.

U posebnoj fazi će se Višenacionalnom bataljonu EUFOR-a, koji se normalno sastoji od mađarskih i turskih četa, a za ovu priliku pojačan austrijskom i slovačkom četom, pridružiti i jedna vojna jedinica Oružanih snaga BiH.

Za 4. septembar planirano je da pojačani Višenacionalni bataljon bude raspoređen u kasarni u Rajlovcu, a ostali elementi EUFOR-a pripremat će pješadijske vodove Oružanih snaga BiH za zajedničku obuku u Livnu.

Završni dio ove faze obuke bit će održan od 8. do 12. septembra u Mostaru i Livaču gdje će vojnici EUFOR-a i Oružanih snaga BiH imati zajedničku obuku, uz podršku lokalnih organa za provođenje zakona.