BiH
0

EU osigurala 250.000 eura za projekt potpore pravosudnoj reformi u BiH

FENA
Evropska unija (EU) osigurala je 250.000 eura za projekt potpore Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), odnosno bh. pravosudnoj reformi.

Tim povodom danas je u Sarajevu potpisan Memorandum o razumijevanju o nastavku saradnje VSTV-a BiH i Švedske nacionalne sudske uprave (SNCA).

Memorandum je rezultat CARDS "Twining light" projekta potpore VSTV-u BiH koji je finansirala EU.

Kako je na ceremoniji potpisivanja istaknuo prvi savjetnik i otpravnik poslova Delegacije Evropske komisije (EC) u BiH Marc Vanbrabant, pravosudna reforma i vladavina prava u samom su vrhu prioriteta angažmana EC-a u BiH.

Podsjetio je kako se radi o procesu koji je kompatibilan nastojanjima naše zemlje na putu ka članstvu u EU, posebno nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

Potpisivanje spomenutog dokumenta pozdravio je predsjednik VSTV-a BiH Milorad Novković, naglašavajući značaj nastavka reforme i osiguranja pretpostavki za uspostavu neovisnog, nepristrasnog i profesionalnog pravosuđa.

Novković smatra kako se reforma treba orijentirati u tri pravca - harmoniziranje legislative, kadrovsko i materijalno jačanje pravosudnih institucija.

Na značaj pravosuđa za ukupni napredak Bosne i Hercegovine ukazao je šef Švedske međunarodne razvojne agencije (SIDA-e) Anders Hedlund, dovodeći to u kontekst evropske perspektive i procesa demokratizacije.

Pozdravljajući čin potisivanja spomenutog dokumenta, Hedlund je izrazio očekivanje da će njegova implementacija biti koordinirana ciljevima sadržanim u strategiji za reformu sektora pravosuđa u BiH.

Projekat koji finansira EU podrazumjeva konsolidaciju mandata VSTV-a BiH, pitanje ustavnih promjena, uvođenje bolje prakse u sudsku i tužilačku upravu, unapređenje budžetskog procesa i finansiranja sudova i tužlaštava u BiH i koordinacija između sudija, tužilaca i policije.

Tokom realizacije ovog projekta, predstavnicima VSTV-a i drugih pravosudnih institucija omogućeno je upoznavanje o radu i organizaciji švedskog sudskog i tužilačkog sistema i SNCA, koja je, kao državna institucija u funkciji centralnog organa koji ima odgovornost za cjelokupnu koordinaciju švedskog pravosuđa.