BiH
34

Epilog protesta: Zapaljene zgrade Vlade TK i Općine Tuzla, premijer podnio ostavku

Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Više od 10.000 ljudi izašlo je danas na ulice Tuzle, treći dan demonstracija koje su prerasle u prave nerede i proširile se brojnim gradovima BiH. Na današnjim demonstracijama u Tuzli zapaljena je zgrada Vlade TK, a gorjela je i zgrada Općine Tuzla, dok je zgrada Suda i Tužilaštva TK kamenovana. Premijer Sead Čaušević je podnio ostavku.

Nešto prije 13 sati demonstranti su se okupili ispred zgrade Vlade TK te je počelo nasumično kamenovanje zgrade Vlade TK, a izviždan je i Aldin Širanović, neformalni pokretač demonstracija koji je u četvrtak pušten iz pritvora.

Demonstranti su najprije kamenovali zgradu Vlade Tk, zatim ušli unutra i zapalili je. Policija nije reagovala.

Oko 14 sati u Tuzli je nastao pravi haos. Zgradu Vlade TK je zahvatio plamen, a demonstranti su iz kancelarija bacali dokumente. Najprije nisu dozvolili gašenje požara, ali kad je plamen počeo gutati zgradu dopustili su vatrogascima da obavljaju svoj posao te im počeli pomagati.

Nakon nereda ispred zgrade Vlade TK demonstranti su otišli pred zgradu Suda TK te je kamenovali. Nakon toga su otišli do zgrade Općine Tuzla i zapalili je, a demolirana je i zgrada Tužilaštva TK.

U međuvremenu, premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević je podnio ostavku.

Nakon ostavke premijera postignut je odgovor između demonstranata i policije. Policajci su spustili štitove, a dio demonstranata je pristao uz njih. Neki od demonstranata su se potom srdačno pozdravili sa specijalcima MUP-a TK.

Nakon toga nekoliko manjih grupa demonstranata je ostalo na ulicama Tuzle. Oko 19 sati policija ih je rastjerala suzavcem.

Trenutno je u Tuzli mirno, čiste se ulice i utvrđuje nastala šteta. Požari su ugašeni.

Vozila Službe hitne pomoći Tuzla do sada su zbrinuli tri civila i četiri pripadnika sudske policije, potvrdio je glasnogovornik Doma zdravlja Tuzla Adis Nišić.

On je dodao da su jedan civil i tri policajca zadobili teške povrede, te su upućeni na Univerzitetski klinički centar Tuzla na daljnje pretrage.

"U Kliniku opće porodične medicine prijavila su se dva civila koji su imali zdravstvene posljedice izazvane suzavcem", kazao je.

Naglasio je da su se u Mikrostanicu u Tuzli javila dva policajca i dva civila, koji su zadobili povrede od suzavca.

Pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a TK i pripadnici policije SJB Tuzla dobili su naredbu da intervenišu u skladu sa ovlaštenjima te su počeli su sa privođenjem izgrednika.

Proteste u Tuzli imali ste priliku pratiti uživo na portalu Klix.ba. Tok događaja možete pogledati ovdje.