BiH
253

Epilog protesta: Zapaljene zgrade Vlade KS i Predsjedništva BiH, neredi trajali satima

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Epilog masovnih protesta u Sarajevu na kojima se okupilo nekoliko hiljada građana su zapaljene zgrade Vlade Kantona Sarajevo, Predsjedništva BiH i Arhiva Bosne i Hercegovine. U neredima koji su trajali od podneva do 19:30 sati povrijeđeno je više od 100 osoba, a na desetine nasilnih demonstranata je uhapšeno.

Protesti ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo su počeli mirnim okupljanjem nekoliko stotina građana koji su došli podržati proteste u Tuzli. Kako je odmicalo vrijeme, tako se na prostoru ispred zgrade Vlade KS okupljalo sve više građana, a procjenjuje se da ja u protestima učestvovalo nekoliko hiljada građana Sarajevo. Demonstranti su tokom mirnih protesta skandirali "dole bando" i "lopovi".

Nekoliko minuta nakon 13 sati, demonstranti su se približili zgradi Vlade KS, a 20 minuta do 14 sati je blokirana glavna gradska saobraćajnica. Prva dva sata protesta protekla su u miru. Demonstranti su razgovarali s policajcima, tražeći od njih da spuste štitove i da se solidarišu s njima.

Desetak minuta prije 14 sati situacija je izmakla kontroli, a uslijedio je žestok okršaj s pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo koji su obezbjeđivali proteste. Pola sata nakon početka nereda, demonstranti, mahom mlađe osobe, ušle su i zapalile zgradu Vlade KS. Žestoki okršaji policije i nasilnika odvijali su se u jednoj od ulica koje okružuju zgradu Vlade KS. Na policiju je bacano kamenje i sve što se nalazilo pri ruci nasilnim demonstrantima koji su krenuli u rušilački pohod. Tokom sukoba, uništeno je nekoliko automobila, a zapaljena je i policijska kućica.

Nekoliko minuta prije 16 sati demonstranti su probili policijski kordon i došli do zgrade Predsjedništva. Nedugo zatim je zgrada zapaljena. U ulici pored zgrade zapaljeno je pet policijskih automobila. Taj dio Sarajeva izgledao je poput ratne zone, a iznad centra grada nadvio se crni dim.

U 18 sati vatra je zahvatila i drugi sprat Predsjedništva BiH, dok je veći dio zgrade Vlade KS već bio u plamenu. Policijske snage koje su se tokom dana borile s demonstrantima dobile su pojačanje nakon čega je počela akcija raščišćavanja prostora ispred zgrade Predsjedništva BiH.

U naletu vandala zapaljen je i Arhiv BiH koji je čuvao dragocjeno arhivsko blago staro stotinama godina. Direktor Arhiva Šaban Zahirović je rekao da je uništena građa neprocjenjive vrijednosti.

Energičnom policijskom akcijom demonstranti su potisnuti u ulicu Koševo gdje su napravili barikade. Nedugo zatim uslijedila je još jedna akcija, nakon čega su uslijedila privođenja učesnika nemira.

Posljednje informacije govore da je u neredima povrijeđeno blizu 100 osoba, ali se očekuje da taj broj raste tokom noći.

Vatrogasci su nastavili gasiti požar, a očekuje se da vatra bude ugašena duboko u noć.

Tok protesta i nemira čitajte ovdje.