BiH
275

Epidemija malih boginja u Sarajevu: Prijavljeno 56 oboljelih, roditelji u panici

Piše: E.S.H.
Do jučer je u Kantonu Sarajevo ukupno prijavljeno 56 osoba oboljelih od malih boginja, u narodu poznatih i kao ospice, potvrdila je za Klix.ba doktorica Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS.

Zbog povećanog broja oboljelih, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Eldar Lokmić je 28. aprila, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo KS, proglasio epidemiju, a prvi slučaj obolijevanja je evidentiran 26. marta.

"Uglavnom se radi o uzrasnoj skupini od ispod godinu dana, pa do 45 godina. Sve uzrasne skupine su zahvaćene. Podjednako su zahvaćena djeca uzrasta od rođenja, pa do šeste godine, kada je vrijeme da se primi prva, pa i druga doza vakcine protiv Morbilla. Druga dobna skupina je od 25 do 45 godina, jer po tadašnjim programima imunizacije nije vakcinisan veliki broj stanovnika", rekla je za Klix.ba dr. Balta.

Od ukupnog broja oboljelih najveći broj nije vakcinisan nijednom dozom, šest pacijenata je vakcinisano jednom dozom, a kod jednog pacijenta nije poznat status vakcinacije.

Dr. Balta je potvrdila da se evidentno radi o tome da je zahvaćena populacija koja nije vakcinisana protiv rubeole, malih boginja i zaušnjaka.

Stručnjaci kažu da nema razloga za paniku, jer epidemija nije izbila u jednoj školi ili vrtiću, tako da ne postoje epidemiološki povezani slučajevi, a obaveza roditelja je da se djeca vakcinišu na vrijeme.

"Antivakcioni lobi"

Na osnovu Zakona za javno zdravstvo, ministar zdravstva Federacije BiH svake godine izdaje naredbu o obaveznoj vakcinaciji stanovništva. U tom programu su vakcine protiv deset zaraznih bolesti.

"U zadnjih deset godina je veoma jak antivakcinalni lobi. Na osnovu toga, mladi roditelji čitaju na internetu neke informacije i odbijaju vakcinaciju u redovnom programu. To je zakonska obaveza, ali niko nikog ne može ni na šta natjerati, jer roditelji potpišu, ali ne daju da se dijete vakciniše. Zbog toga se dešavaju ovakve stvari", rekla je dr. Balta.

Dodala je da se u školama i predškolskim ustanovama ne provode posebne mjere. Podsjećamo da su posjete bolnicama u KS zabranjene. Balta je pojasnila da Zavod nije izdao takvo naređenje, već da je to odluka menadžmenta, kako bi se smanjio rizik od prenošenja infekcije.

"Prema postulatima svjetske zdravstvene organizacije, to nije potrebno. Predlažemo, pogotovo predškolskim ustanovama, da održe roditeljske sastanke, da roditelji provjere vakcionalni status djece, da odvedu dijete na vakcinu, jer će samo tako spriječiti obolijevanja, ali ni u školama ni u vrtićima nemamo povezane slučajeve, što ne zahtijeva takve mjere", objasnila je naša sagovornica.

Nije smanjen broj djece u vrtićima

Alma Đulić, pomoćnica direktorice JU Djeca Sarajeva, nam je potvrdila da nema velikih odstupanja u redovnim dešavanjima u predškolskim ustanovama u KS.

"Nije uočeno da se epidemija ospica odrazila na broj i prisustvo djece u vrtićima, nisu primjetne bilo kakve promjene u odnosu na uobičajen karakter i artikulaciju aktivnosti u vrtićima. Nama je jučer bio uobičajeni radni dan", izjavila je Đulić.

Dodala je da su od epidemiološke službe KS dobili stručne preporuke koje će dati odgajateljima i roditeljima.

"Preporuke su da se što više provjetravaju prostorije, da se higijena podigne na još veći nivo i da se roditelji informišu što više. Savjetovali smo ih, da u slučaju da primijete bilo kakve simptome, djecu ne dovode u vrtiće kako ne bi ugrozili zdravlje druge djece", rekla je Đulić.

Blaža produžena epidemija

U Kantonu Sarajevo se provode sve mjere protiv epidemije. Doktorica Snježana Balta je potvrdila da će ovo vjerovatno biti blaža produžena epidemija, a osnovni uzrok je nizak procent vakcinisanosti u KS. Infekcija se prenosi sa čovjeka na čovjeka kapljičnim putem. Oboljenje je zarazno, što predstavlja dodatni problem.

Simptomatologija se manifestuje u vidu groznice, malaksalosti, pojave osipa koji ide od glave i vrata prema trupu i udovima, a sve je praćeno visokom temperaturom.

Kod komplikovanih slučajeva, najčešća je upala pluća koja može biti virusne i bakterijske prirode. Sve ostale komplikacije su rjeđe, ali ako oboli osoba koja ima neko primarno oboljenje, klinička slika može biti teža.