Iz nesreće nastalo prijateljstvo
559

Enes i Mirhet spasili sugrađanku od utapanja pa postali prijatelji

Klix.ba
Mirhet Kokić i Enes Kačamaković
Mirhet Kokić i Enes Kačamaković
Prava drama se odvijala 7. marta u Zenici, kada je 47-godišnja Zehra S., u naselju Blatuša, skokom sa željezničkog mosta u rijeku Bosnu pokušala sebi oduzeti život. U tome su je spriječila dvojica Zeničana, Mirhet Kokić i Enes Kačamaković.

Zahvaljujući njihovoj brzoj intervenciji te dolasku policije, vatrogasaca i ekipe Hitne pomoći, Zehra je spašena, a Mirhet i Enes su za naš portal ispričali kako ih je ovo iskustvo zauvijek povezalo.

Dvadesetšestogodišnji Mirhet je pripadnik Prvog pješadijskog bataljona 1. čete Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Zenici, a tog 7. marta nije ni pomislio da će nekome spasiti život. U razgovoru za Klix.ba priznaje kako ni sekunde nije razmišljao šta da uradi.

"Išao sam ulicom kad sam čuo policijske sirene, bio sam radoznao i otišao sam vidjeti šta se dešava. U vodi je bila žena koja je, kako smo tek navečer saznali, pokušala izvršiti samoubistvo. Jednostavno sam odlučio skočiti i spasiti ženu", ispričao nam je Kokić.

Ovaj hrabri mladić otkrio nam je da mu je pri spašavanju pomogao sugrađanin Enes Kačamaković, koji je prvi skočio, pa su zajedno ženu izvukli na sigurno.

Kačamaković je 31-godišnjak rodom iz Plava u Crnoj Gori, a od '90-ih godina živi i radi u Zenici. Tog dana i on se slučajno našao u Blatuši.

"Izlazeći iz auta ugledao sam ljude kako stoje i gledaju u rijeku. Bila je tu i policija, vatrogasci i hitna pomoć, a ja sam prišao da vidim šta se dešava. U autu sam bio sa majkom i kada sam vidio šta se dešava, dao sam majci jaknu, a usput sam skinuo patike i doplivao do žene koja je u tom momentu potonula. Zgrabio sam je za neki komad odjeće i počeo izvlačiti prema obali, a veliku pomoć mi je pružio Kokić, kojem od srca čestitam što mi je jedini priskočio u pomoć", kazao je Kačamaković i dodao da ga je veoma iznerviralo što je na obali bilo mladih ljudi koji su, umjesto da pomognu, izvadili svoje mobitele i fotografisali.

"Od horor scene pravili su komediju. I Enes i ja smo se zgrozili ponašanjem pojedinaca", izjavio je Mirhet.

Kada su Zeničanku izbavili na sigurno, a ona vozilom Hitne pomoći odvezena u bolnicu, Enes i Mirhet postali su heroji Zenice. Do tog dana se nisu poznavali, a već sutradan su prepričavali dešavanja iz kojih je nastalo jedno lijepo prijateljstvo.