U stilu etno sela
125

Emir Velagić u Cazinu gradi vještačko jezero na 4.000 kvadratnih metara

E. M.
Mjesto gradnje vještačkog jezera
Mjesto gradnje vještačkog jezera
U Cazinu je u toku izgradnja vještačkog jezera koje će biti dio kompleksa etno sela kojeg gradi investitor Emir Velagić, a sve će imati za cilj da dodatno obogati turističku ponudu i sportski ribolov.

Jezero u Cazinu svojim ličnim sredstvima gradi Emir Velagić koji je od malih nogu zaljubljen u ribolov zbog čega je i odlučio u svom mjestu izgraditi vještačko jezero.

"Čitav život sam u sportskom ribolovu, a želim biti samostalan, da nemam šefa, da radim što želim i ono što me zadovoljava", kazao je Velagić te dodao:

"To je jezero koje se gradi za sportski ribolov, a uz njega će biti i komercijalni uzgoj ribe jer imamo te kapacitete da imamo 2-3 tone ribe. Radi se o šaranu, a ovo je ribnjak koji nije betoniran i spada u granu poljoprivrede."

Dodao je da će oko jezera biti napravljeni i hambari te da će sve izgledati kao etno selo u kojem će biti i prenoćište.

Površina jezera je oko 4.000 metara kvadratnih, a vrijednost investicije još nije poznata jer je izgradnja kompleksa još uvijek u toku.

U toku je uređenje vegetacije, a ribe bi trebale biti u jezeru već u novembru ove godine.

Iz Gradske uprave Cazina su kazali da će ovaj projekt osnažiti sektor turizma te dodatno obogatiti ponudu.

"Imamo dosta dijaspore koja povremeno dolazi i bitno je da im ponudimo sadržaje u kojima će se osjećati ugodno. S ovim jezerom i etno selom ćemo imati bogatiju turističku ponudu te smo uvjereni da će sve biti uspješno privedeno kraju", kazali su iz Gradske uprave Cazin.