BiH
117

Emir Ramić: Holandija mora biti kažnjena za genocid u Srebrenici

Piše: F. V.
Emir Ramić
Emir Ramić
Da li je moralno, humano, pravedno da više holandskih sudova i Evropski sud za ljudska prava proglase imunitet za Ujedinjene nacije (UN), vrhovni politički, ali i moralni i pravni svjetski autoritet pod čijom zaštitom i zastavom je počinjen najveći zločin poslije holokausta u Evropi, genocid u Srebrenici, upitao se u izjavi za Klix.ba prof. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade u povodu održavanja prvog ročišta u slučaju tužbe 8.000 Srebreničana protiv države Holandije koje održano pred Okružnim sudom u Den Hagu.

Srebrenička udruženja su tužila ovu državu, jer holandski bataljon nije zaštitio žrtve u UN-ovoj zaštićenoj zoni 1995. godine. Presuda se očekuje 16. jula.

"Međunarodna zajednica posebno svjetske sile nisu adekvatno odgovorili na agresiju na suverenu, nezavisnu, međunarodno priznatu državu RBiH. Zato će srebrenički genocid zauvijek progoniti čovjeka, civilizaciju, međunarodnu zajednicu i posebno UN. Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podržava tužbu 8.000 preživjelih i predstavnika žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine protiv države Holandije čiji vojnici su u vrijeme zločina nad Bošnjacima u okviru mirovnih snaga UN bili zaduženi za čuvanje mira u tzv. 'zaštićenoj zoni Srebrenica'. Holandski bataljon je bio dio UN-a i ništa nije učinio da bi spasio žrtve genocida", rekao je Ramić u izjavi za Klix.

Prema istraživanjima svjetskih autoriteta članova Internacionalnog ekspertnog tima IGK, podsjetio je Ramić, holandski bataljon u okviru UN-a, nije spriječio genocid u Srebrenici. Holandski vojnici nisu zaštitili Bošnjake u tzv. "zaštićenoj zoni" kada su vojska i policija entiteta RS zauzela grad i ubile više od 8.000 Bošnjaka. Podsjeća da je holandska vlada zbog toga podnijela ostavku nakon genocida u Srebrenici.

"U ime žrtava i svjedoka genocida u RBiH tražimo od holandskog suda pravičnu presudu na tragu pravde i istine za žrtve, a ne politike, tražimo pravni presedan koji će kao zadnji pravni lijek spasiti čast mirovnih snaga i mirovnih operacija. Jer Holandija je odgovorna za zločin genocida koji su počinile srpske vojne i policijske snage, koje su presudom Internacionalnog suda pravde osuđene za genocid u Srebrenici. Vojnici koji su zaduženi za mir dopuštaju genocid. Ako se to sudski sankcioniše, onda se šalje snažna poruka budućim mirovnim snagama da će odgovarati u slučaju pasivnog odnosa prema agresivno genocidnim kršiteljima mira, bezbjednosti, ljudskog života i dostojanstva. Odgovornost Holandije leži istovremeno i na UN posebno kada se radi o samom padu zaštićene zone", rekao je Ramić, koji traži od UN-a i drugih odgovornih da formiraju fond iz kojeg bi se isplaćivale odštete žrtvama genocida u Srebrenici.