BiH
105

Skakačka legenda Emir Balić za Klix.ba: Nadam se da će skokovi sa Starog mosta biti dio svjetske baštine

Piše: A. Džano
Mostarska legenda Emir Balić govori za Klix.ba o mogućnostima da skokovi sa Starog mosta budu uvršteni na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, generaciji sjajnih mladih skakača, anegdotama iz kaskaderskih dana, te brojnim medaljama i priznanjima koje je dobio tokom 20 godina nadmetanja sa drugim skakačima sa Starog mosta.
Emir Balić u svom domu u Mostaru (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Emir Balić u svom domu u Mostaru (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Balić je čak 13 puta osvajao prvo mjesto na takmičenjima skakača sa Starog mosta, četiri puta drugo, a tri puta treće. Danas, okružen svojim medaljama, te brojnim plaketama i priznanjima, prisjeća se vremena po kojima je ostao upamćen.

“Skakao sam za Indiru Gandi, Tita, Jovanku Broz, Nehrua, Džemala Bijedića i to je za mene bila istinska čast. Prije nije bilo hidrocentrala, niži je bio vodostaj i razdaljina je bila duža do vode. Zato je prije bilo zahtjevnije skakati. Ali ja nikada nisam išao dublje od metar i pol prilikom skoka. Nekada nas je znalo gledati i po 20.000 gledalaca”, kaže Balić.

Još uvijek se dobro sjeća svog prvog skoka sa Starog mosta.

“To je bilo kada mi je bilo 16 godina, dugo sam se mislio. Prvi put sam skočio na noge i sav se isprebijao. Poslije sam samo na glavu skakao. Mi tada nismo imali trenere, ali smo imali svoje uzore. Posljednji put sam skočio 1996. godine sa trampoline nekadašnjeg Starog mosta. Rušenje našeg mosta je bio barbarski čin”, priča Balić, te dodaje kako je rat odnio živote 23 skakač.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Među današnjim skakačima ističe talenat Lorenca Liste i Armana Puzića, te da klub skakača Mostari danas broji 100 članova.

“Sve dok na Neretvi bude kupača biće i skakača. Ali Neretva je danas strašno hladna i dobrim dijelom zagađena. Nekada se tu znalo kupati i po 1.500 ljudi, danas ih je mnogo manje”, naglašava Balić.

Smatra da će skokovi sa Starog mosta, koji su kandidirani za UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, uskoro postati takmičenje zaštićeno na svjetskom nivou.

“Uvjeren sam da ćemo uspjeti u tome, već smo dali dobar dio potrebnog materijala”, kaže Balić.

Karikatura Emira Balića koju je nacrtao Zuko Džumhur (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Karikatura Emira Balića koju je nacrtao Zuko Džumhur (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Prisjeća se dana kada je radio kao kaskader prilikom snimanja filma Boško Buha, u Crnog Gori, pored rijeke Tare.

“Poveo sam tada na snimanje svoje raje da zarade. Rijeka Tara je strašno brza bila, a većina ovih koji su pošli nisu bili profesionalci. Jedan od njih nije dobro znao ni plivati. Kada je prelazio s obale na obalu, držeći se za sajlu, u jednom trenutku izgledalo je kao da će se utopiti jer mu je samo vrh glave virio iz vode. Režiser Bauer se sav uspaničio i digao cijelu ekipu na noge. Ovaj kada je izašao iz vode sav je go bio, jer tako je voda jaka bila, a onda je rekao: ’Pa šta ste digli galamu, pa nisu ni svi Partizani prešli rijeku’”, priča Balić.