42 godine univerziteta
14

Elvir Zlomušica: Univerzitet "Džemal Bijedić" trebao bi biti avangarda našeg društva

Piše: R. D.
Elvir Zlomušica (Foto: R. D./Klix.ba)
Elvir Zlomušica (Foto: R. D./Klix.ba)
Univerzitet "Džemal Bijedić" obilježava 42 godine svog postojanja, a to je bio povod za razgovor s prvim čovjekom ove važne visokoškolske ustanove iz Mostara. Rektor Elvir Zlomušica govorio nam je u kakvom stanju ova ustanova dočekuje svoj rođendan i šta treba da bude u narednom periodu.

Obilježavanje godišnjice Univerziteta krenulo je danas predstavljanjem aktualnih međunarodnih projekata, slijedi u četvrtak prezentacija novih izdanja, u subotu je glavna svečanost s promocijom diplomanata i magistranata, a u narednoj sedmici su planirani i prijem penzionera te svečana sjednica Senata.

Zlomušica nam kaže da je stanje na Univerzitetu takvo kakvo je i u samoj državi, ali da uvijek može biti bolje.

"Mislim da od osam javnih univerziteta u državi, mi imamo najviše problema s finansiranjem. Oko 35 posto finansija dobijemo od države, odnosno kantonalne vlasti. Već četiri godine smo akreditovana institucija, ovi godine smo napravili evaluaciju i prijavit ćemo se na reakreditaciju", kazao nam je rektor, naglasivši da su učinjeni veliki napori na integraciji svi članica ove institucije što je bio uslov za institucionalnu akreditaciju.

Veći problem je naredna faza, akreditacija studijskih programa, što iziskuje znatno više vremena i sredstava, ali to su, kako kaže rektor, problemi koji jednako pogađuje sve naše visokoškolske institucije.

"Bosna i Hercegovina još nije otvorila ovaj problem, niti su naše institucije ušle u tu fazu", kazao je Zlomušica.

Uz finansije najveći problem je onaj koji je usko povezan s ovim, problem broja studenata. Na Univerzitetu "Džemal Bijedić" trenutno studira oko četiri i po hiljade studenata, a taj broj nije toliko loš koliko su negativni trendovi u našem obrazovanju i generalno demografskim prilikama.

"Istina, mi smo prošle godine imali pad broja upisanih od oko 25 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali to obrazlažemo da je na red došla generacija s prelaska osmogodišnjeg na devetogodišnje obrazovanje. Već u ovoj godini vjerujemo da ćemo ostvariti onaj prosjek iz prethodnih godina kad taj problem nije bio izražen", smatra rektor.

Nedovoljan broj prijavljenih bio je izražen na desetak studijskih programa, kao što su Biologija, Hemija, Energetika, Bosanski jezik, Njemački jezik...

"Univerzitet "Džemal Bijedić" trebao bi biti kao i drugi naši univerziteti avangarda ovog društva, da daje potrebne smjernice i zvrši transfer znanja kako bi se naše društvo pribrižilo evrpskim, poboljšao standard... Nažalost situacija u našoj zemlji nije takva, Univerzitet "Džemal Bijedić" nastojat će ispuniti onaj dio iz svoje vizije da bude fleksibilan i otvoren univerzitet koji će školovati mlade ljude okrenute ovom području, ali koji mogu da nađu konekcije sa razvijenim zemljama svijeta", zaključio je rektor Elvir Zlomušica