BiH
2

Eli Tauber: Jevreji u BiH će tražiti špansko državljanstvo, ali neće napustiti zemlju

Piše: Am. Dž.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sefardski Jevreji u Bosni i Hercegovini uskoro će imati priliku da zatraže špansko državljanstvo, nakon što je Vlada ove zemlje usvojila prijedlog o ponovnom davanju državljanstva Jevrejima koji su prije više od 500 godina protjerani iz Španije.

"To je samo mogućnost koja će biti data i našim građanima, što ne znači da će Jevreji napustiti BiH. Mi nemamo tačan podatak koliko će naših građana moći ostvariti ovo pravo, možemo samo pretpostaviti. Razlog je taj što je bilo i miješanih brakova, i što neki Jevreji imaju sefardsko porijeklo iz treće ili četvrte generacije svojih predaka", rekao je za Klix.ba Eli Tauber, predstavnik Jevrejske zajednice BiH.

Smatra da će Jevreji iz BiH iskoristiti ovo pravo koje će im biti ponuđeno, ako španski parlament potvrdi ovaj prijedlog.

"Sigurno da će biti zainteresiranih, svako voli da ima evropski pasoš. Ali to nije osnovni razlog. Postoji snažna tradicija povezanosti Jevreja sa Španijom. Neki od njih su prilikom protjerivanja iz Španije sa sobom su ponijeli ključeve svojih domova. Nadali su se da će se brzo vratiti, ali to se nije desilo. Sada njihovi potomci imaju tu priliku", kaže Tauber.

Građani BiH koji budu tražili špansko državljanstvo morat će tamošnjoj Vladi dokazati svoje sefardsko porijeklo. Tauber ističe da Jevrejska zajednica BiH može može pomoći građanima u ispunjavanju ovog uslova.

"Mi imamo porodične knjige, zatim knjige rođenih i umrlih Jevreja u BiH, iako su nam neke knjige iz 18. stoljeća spaljene tokom Drugog svjetskog rata. Ipak, ako bilo ko od Jevreja u BiH zatraži podatke o svom sefardskom porijeklu, mi ćemo biti u mogućnosti da im pomognemo", rekao je Tauber.