Okrutnost bez premca
3

Elektrošokovi, gušenje... Tim stručnjaka govorio o ruskom mučenju ukrajinskih zarobljenika

M. G.
Zarobljeni Ukrajinci u (ne)milosti ruske vojske (Foto: EPA-EFE)
Zarobljeni Ukrajinci u (ne)milosti ruske vojske (Foto: EPA-EFE)
Velik broj zatvorenika držanih u improviziranim pritvorskim centrima u južnoj Ukrajini pod ruskom okupacijom bio je mučen i seksualno zlostavljan, rekao je tim međunarodnih stručnjaka u srijedu u sažetku svojih najnovijih otkrića.

Mobile Justice Team, koji je osnovala međunarodna humanitarna pravna tkompanija Global Rights Compliance, sarađivao je s ukrajinskim tužiteljima za ratne zločine u regiji Herson otkako je vraćena u novembru nakon više od osam mjeseci pod kontrolom Rusije.

Ukrajinske vlasti razmatraju više od 97.000 izvještaja o ratnim zločinima i podigle su optužnice protiv 220 osumnjičenih pred domaćim sudovima. Visokopozicioniranim počiniteljima moglo bi se suditi na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Haagu, koji je već tražio hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kremlj je dosljedno poricao optužbe o ratnim zločinima u Ukrajini od strane snaga koje sudjeluju u "specijalnoj vojnoj operaciji" za koju kaže da je pokrenuta kako bi "denacificirala" svog susjeda i zaštitila Rusiju.

Posljednji izvještaj Mobile Justice Teama, koje su financirali Velika Britanija, Evropska unija i Sjedinjene Države, analiziralo je 320 slučajeva i iskaze svjedoka na 35 lokacija u regiji Herson.

Od pregledanih iskaza žrtava, "43 posto je eksplicitno spomenulo praksu mučenja u pritvorskim centrima, navodeći seksualno nasilje kao uobičajenu taktiku koju su im nametnuli ruski čuvari", stoji u saopćenju.

U junu su ukrajinski tužitelji pokrenuli svoj prvi slučaj zbog navodne deportacije desetaka siročadi iz Hersona, optužujući ruskog političara i dvojicu osumnjičenih ukrajinskih saradnika za ratne zločine. Nisu odmah komentirali najnovija otkrića o mučenju.

Reuters je u januaru izvijestio o razmjerima navodnog mučenja u Hersonu. Ukrajinske vlasti su tada rekle da je oko 200 ljudi navodno ilegalno zatočeno. Preživjeli su rekli Reutersu o taktici, uključujući elektrošokove i gušenje.

"Pravi razmjeri ruskih ratnih zločina ostaju nepoznati", rekla je Anna Mykytenko, viša pravna savjetnica u Global Rights Complianceu, o najnovijim otkrićima o mučenju.

"Ali ono što sa sigurnošću možemo reći jest da će psihološke posljedice ovih okrutnih zločina nad ukrajinskim narodom biti urezane u njihovim umovima godinama koje dolaze."

Najmanje 36 žrtava s kojima su razgovarali tužitelji spomenulo je korištenje elektrošokova tokom ispitivanja, često genitalnog strujnog udara, kao i prijetnje genitalnim sakaćenjem. Jedna je žrtva bila prisiljena svjedočiti silovanju druge zatočenice, navodi se u izvještaju.

Utvrđeno je da su zarobljenici koji će najvjerovatnije biti podvrgnuti mučenju vojno osoblje, ali i policija, volonteri, aktivisti, vođe zajednice, medicinski radnici i učitelji. Utvrđeno je da su najčešće korištene tehnike mučenja bile gušenje, simulacija utapanja (tzv. waterboarding), teška premlaćivanja i prijetnje silovanjem.

Sve u svemu, dokazi iz oslobođenih pritvorskih centara "sugeriraju da Putinov plan za istrebljenje ukrajinskog identiteta uključuje niz zločina koji asociraju na genocid", rekao je britanski advokat Wayne Jordash, koji je bio na čelu tima.