Jedinstven projekat
61

Ekolozi prvi put istražuju ptice Majevice, žele otkriti prirodno bogatstvo planine

A. K.
Grupa ekologa pokrenula je projekat istraživanja ptica koje obitavaju na planini Majevici. Riječ je o prvom projektu ovakve vrste koji se realizira na planini koja pokriva tuzlansko, čelićko i brčansko područje.

Članovi Udruženja građana Eko Mreža iz Srebrenika u saradnji sa lovačkim društvima Gradina i Majevica, u septembru ove godine počeli su sa realizacijom naučno-istraživačkog projekta "Inventarizacija i analiza ornitofaune šireg područja planine Majevice".

Cilj im je izvršiti inventarizaciju i analizu ornitofaune šireg područja planine Majevice, kao jednog od potencijalnih NATURA 2000 područja u Bosni i Hercegovini.

"S obzirom da ne postoje opširniji podaci o ornitofauni planine Majevice, osim nekoliko vrsta ptica koje se spominju u lovnogospodarskim osnovama lovačkih udruženja, uvidom u trenutno stanje doći će se do najnovijih i temeljnih podataka o vrstama ptica koje naseljavaju šire područje planine Majevice, odnosno područje Tuzle, Srebrenika i Čelića", navode ekolozi.

Prikupljanje podataka na terenu će se vršiti metodom kombinacije linijskog transekta i posmatranja iz tačke, uz upotrebu savremene optičke opreme za praćenje i posmatranje ptica.

Prema riječima voditeljice projekta mr. Nermine Sarajlić, tokom istraživanja planine Majevice, posebna pažnja će se posvetiti potencijalno prisutnim vrstama ptica grabljivica iz porodice Strigidae (sove), kao i vrstama ptica iz porodice Picidae (djetlići).

"Efekti ovog projekta se ogledaju kroz doprinos u dolasku do novih podataka za NATURU 2000 za područje Bosne i Hercegovine, doprinos u prikupljanju novijih podataka o trenutnom stanju biodiverziteta u Federaciji Bosne i Hercegovine kao i doprinos u dopunjavanju online baze podataka o istraživanjima u skladu sa NATURA 2000 prema preporukama za Federaciju Bosne i Hercegovine. Također, podaci će se moći iskoristiti u svrhu dopune podataka za Atlas gnjezdarica za područje FBiH", pojašnjavaju ekolozi.

Stručni saradnici na ovom projektu za oblast ornitofaune su mr. Nermina Sarajlić i dr.sci. Dražen Kotrošan iz Ornitološkog društva Naše ptice iz Sarajeva, dok je stručni saradnik za kartiranje inženjer šumarstva Adnan Medić. Projektni tim čine mr. Aldin Hodžić, koordinator projekta i mr. Mensur Zukić, biolog i projekt asistent.

Dolaskom do cjelovitih rezultata dobit će se potpunija sliku o stanju ove skupine kičmenjaka kao bitnog indikatora stanja životne sredine te će se rezultati studije moći koristiti kao output podaci za obimnija istraživanja ili u svrhu komparacije podataka u budućnosti. Glavni finansijer ovog projekta je Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.