BiH
1.3k

Ejup Ganić o presudi Karadžiću: Možeš ubiti čovjeka, ali ne i ideju

Klix.ba
Ejup Ganić (Foto: Klix.ba)
Ejup Ganić (Foto: Klix.ba)
Akademik i bivši član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić prokomentarisao je presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću koja je donesena danas u Haškom sudu, čije saopćenje za javnost prenosimo u cijelosti.

"Kažnjen je čovjek ali nije kažnjena ideja. Jedna stara izreka kaže, 'možeš ubiti čovjeka, ali ne i ideju' a protiv jedne ideje mora se boriti drugom. Ideja Karadžića nažalost i dalje živi sa ovakvom presudom. Iskreno, nije nam Haški tribunal ovom presudom pomogao da se na našim prostorima napravi krupan pomak na bolje. Ostavljen je prostor da se danas a i ubuduće studentski domovi i škole nazivaju imenom Karadžića bez obzira što mu je izrečena kazna i za genocid.

Mnogi nesretni ljudi će se pitati koliko je ovom čovjeku ostalo godina od života? Da li je to u suštini doživotna kazna s obzirom na njegovu dob? Da mu je 30 godina da li bi Haški tribunal izrekao istu kaznu? Od najvišeg kolektivnog suda u istoriji čovječanstva, za zločine ovakve vrste očekivali smo da će svojom presudom ugasiti ideju etničkog čišćenja i genocida na Balkanu. Ideja velikog srpstva ostaje nažalost da tinja u mnogim glavama.

Nadamo se da će sud u obnovljenom procesu pokušati ispraviti ovu grešku jer je 40 godina kazne slaba poruka - za genocid se ne kažnjava brojem već doživotnom robijom.

Vlasti Bosne i Hercegovine siguran sam planiraju obnovu tužbe protiv Republike Srbije kod Međunarodnog suda, jer je prvobitna presuda oslobodila Srbiju direktne odgovornosti za genocid ali ne i odgovornosti u sprečavanju istog. Mnogi novi materijali od tog dana su izasli na vidjelo, koji ukazuju na neophodnost obnavljanja tužbe. U protivnom oni koji izvršili agresiju na Bosnu i Hercegovinu, pisati će njenu historiju umjesto nas koji smo je branili."