Reakcija Lidera SBiH
192

Efendić: Stipendiranje studentica vodi do zaključka da će Srbija ponovo izvršiti agresiju na BiH

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ne stišavaju se reakcije bh. javnosti nakon što je Srbija odlučila da dodijeli stipendiju dvjema studenticama koje su veličale ratne zločince. Ovog puta, reakcije stiže i od lidera Stranke za BiH Semira Efendića.
Prošle sedmice, dan nakon godišnjice genocida u Srebrenici, na društvenim mrežama su se pojavile fotografije na kojima studentice Slađana Todić i Valentina Vujičić veličaju ratne zločince i negiraju genocid u Srebrenici.

Samo nekoliko dana nakon toga, odlučeno je da će one svoj studij nastaviti u Beogradu i to kao stipendistice.

Naime, u "pomoć" je pritekao generalni direktor "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek koji je rekao da će, na poziv direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina, koji je od prije neki dan novo lice na američkoj crnoj listi, Slađana i Valentina studiranje nastaviti na Akademiji za nacionalnu bezbjednost u Beogradu.

Nakon brojnih osuda političara iz FBiH, svoju reakciju sada je uputio i Semir Efendić koji kaže da je ovo primjer da će Srbija ponovo izvršiti agresiju na BiH, samo je pitanje vremena.

"Odluka Srbije da ponudi stipendije i nastavak školovanja u Beogradu studenticama koje su veličale ratnog zločinca Ratka Mladića jasno i nedvosmisleno, izvan svake razumne sumnje, dovodi do zaključka da će Srbija ponovo izvršiti agresiju na Bosnu i Hercegovinu, odnosno novi pokušaj istrjebljenja Bošnjaka, a samo je pitanje vremena kada će se to desiti. Sve ostalo su priče za malu djecu", mišljenja je Efendić.

Naglašava, također, da se na ovakve provokacije svaki Bošnjak pojedinačno mora pripremiti.

"Kako je u posljednjih 25 godina sve učinjeno, a i dalje se svakodnevno čini uz pomoć naivnih Bošnjaka, da nikakav sistemski odgovor na novi napad nije moguć, svaki razuman Bošnjak mora se spremati pojedinačno. Tek kada agresija počne, kukavice i sluge međunarodne zajednice koje su nas dotle dovele će se razbježati, te će biti moguća sistemska organizacija otpora", ističe on.