Parlament FBiH
27

Efendić: Kolegij Predstavničkog doma vanredno zasjedao zbog povećanja cijena

FENA
Adnan Efendić (Screenshot: Fena)
Adnan Efendić (Screenshot: Fena)
Predsjednik Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Adnan Efendić izjavio je da je danas održana vanredna sjednica Kolegija Predstavničkog doma na kojoj su članovi razgovarali o aktuelnoj situaciji prouzrokovanoj globalnom krizom koja se reflektira svakodnevnim povećanjem cijena osnovnh životnih namirnica i energenata.

"Budući da je danas nakon redovne sjednice planirano održavanje vanredne sjednice sa tačkom dnevnog reda analiza efekata primjene odluke Vlade FBIH o ograničenju cijena snabdijevanja električnom energijom dogovoreno je da Vlada FBiH pripremi proširenu informaciju koja će obuhvatati djelovanje Vlade po pitanju ograničenja cijena osnovnih životnih namirnica kao i drugih energenata u okviru svoje nadležnosti", rekao je Efendić.

Podvukao je da je u Prijedlogu ovogodišnjeg budžeta za poljoprivredu planirano 106 miliona KM što predstavlja povećanje od 19 miliona u odnosu na prethodnu godinu, te da je na poziciji robnih rezervi planirano 20 miliona KM, što je povećanje od 18 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu.

"Cijenimo da će sa ovim sredstvima biti potpomognuti domaći poljoprivredni proizvođači i da će se robnim rezervama omogućiti djelovanje na ublažavanju svakodnevnih povećanja cijena", kazao je Efendić.

Pored navedenog, zastupnici Kluba SDA će tražiti i druge mjere, kao što su ograničenje ili suspenzija akciza na naftu i naftne derivate.

"Od inspekcijskih organa ćemo tražiti povećan inspekcijski nadzor eventualno izmjene kaznenih odredbi u Zakonu o kontroli cijena u FBiH, kojim bi se povećale kazne pravnim licima, koje su sada u rasponu od 1.000 KM do 10.000 KM, na znatno veći iznos kao i kazne za odgovorna fizička lica koja se sada kreću u rasponu od 500 KM do 5.000 KM. Naime, trenutno svjedočimo nepoštivanju Zakona o kontroli cijena i ograničenju marži za što cijenu plaćaju naši sugrađani", poručio je Efendić novinarima u pauzi današnjeg zasjedanja Predstavničkog doma.