BiH
0

Edin Muminović predložen za sudiju Ustavnog suda FBiH

FENA
Nakon sedmosatnog sastanka predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i dvojica potpredsjednika Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo su postigli dogovor o jedinstvenom prijedlogu za imenovanje sudije Ustavnog suda Federacije BiH.

"Naš kandidat je Edin Muminović", saopćio je novinarima večeras Budimir.

Odluka je , kako je rekao, donesena prije svega da bi zaštitili ugled institucija FBiH, dostojanstvo predsjednika i potpredsjednika FBiH i održali riječ datu na nedavno održanom sastanku u OHR-u.

"Odluka je donesena da se sačuva i ugled OHR-a i visokog predstavnika Valentina Inzka koji je prihvatio naš zahtijev da se donošenje odluke odgodi do danas", kazao je Budimir.

Naglasio je kako nije bilo lako donijeti odluku, da je trebalo puno vremena te da je uvjeren da će ona biti na dobrobit FBiH.

Potpredsjednici Pudarić i Kebo su izjavili nakon sastanka da u potpunosti podržavaju odluku Budimira da Domu naroda Parlamenta FBiH na potvrđivanje predloži Edina Muminovića za sudiju Ustavnog suda FBiH.

Edin Muminović je doktor pravnih nauka i univerzitetski profesor, a predložen je na mjesto Farisa Vehabovića koji je izabran za sudiju Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.