Bijeljina
0

Edenski vrt u dvorištu cvjećarke i slikarke Rade Marinković

SRNA
Rada Marinković (Foto: SRNA)
Rada Marinković (Foto: SRNA)
Odlaskom u penziju Radi Marinković iz semberskog sela Popov konačno se ostvarila davnašnja želja da se u potpunosti posveti svojim velikim ljubavima - gajenju mediteranskog i egzotičnog cvijeća i bilja i njegovom slikanju na svili

Marinkovići su ugledna porodica u Popovima. Druželjubivi su i vrijedni. Djeca im žive u Vojvodini, ali često navrate u sembersku ravnicu – u rodno dvorište koje se, sa dosta razloga, može nazvati malim edenskim vrtom.

U njihovom znalački uređenom dvorištu veliki je broj sadnica kaktusa, ruzmarina, lavande i drugog mediteranskog bilja, a u centru dvorišta je velika palma koju Rada uzgaja više od trideset godina.

"Palma redovno cvjeta, ali teško uspijevam da joj cvijet odbranim od vrabaca koji kidišu na njene bobice i sve ih pozobaju. Na sreću, to ne šteti drvetu, ali ne mogu da proizvedem nove sadnice", kaže ona.

Mediteransko i egzotično bilje i cvijeće, čak i sa drugih kontinenata, dobro se primilo u semberskoj ravnici, svakako i zbog Radine velike ljubavi prema njemu, a po tom cvijeću se njeno dvorište razlikuje od drugih u Popovima i cijeloj Bijeljini.

Ljubav prema cvijeću Rada je ponijela iz rodne Kikinde, gradu poznatom po cvjetnim dvorištima, balkonima i parkovima. Znanje o njegovom gajenju takođe.

"Ljubav prema cvijeću mi je nemjerljiva, pa sam odlučila da, osim što ga gajim, i da ga slikam. U Novom Sadu sam pohađala tečaj slikanja na svili, jer mi se ta tehnika najviše dopala, pa sada slikam kod kuće."

Nekada je pokušala da od cvijeća pravi slike. I u toj tehnici je imala uspjeha, ali slikanje na svili ju je posebno oduševilo, pa se opredijelila za tu slikarsku tehniku.

"Našla sam sebe u ovoj tehnici. Sada pokušavam da je i istražujem, jer ona nudi bezbroj mogućnosti. Sve više se usavršavam i u ovom poslu. Radim serije kompozicija cvijeća, ali i likova žene koji izranjaju iz cvijeća i bilja. Počela sam i izradu upotrebnih predmeta: marama, ešarpi i drugih dijelova ženske odjeće na kojima preovlađuju cvjetni motivi", kaže ova vrijedna žena.