BiH
0

EBRD: Od BiH zavisi hoće li se godišnje investirati i do 200 miliona eura

FENA
Investicije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u projekte u Bosni i Hercegovini mogle bi na godišnjem nivou da bude između 150 i 200 miliona eura, a od vlasti BiH zavisi kako da "pokrenu" ta sredstva, izjavio je direktor za BiH u Upravnom odboru EBRD-a Kurt Bajer.

"EBRD je do sada investirao 1,4 milijarde eura u različite projekte u BiH, pri čemu je njihova ukupna vrijednost tri milijarde eura“, rekao je Bajer i dodao da je EBRD u protekle tri godine u prosjeku na godišnjem nivou investirao oko 100 miliona eura.

On je naglasio da se glavni projekti te finansijske institucije u našoj zemlji odnose na putnu infrastrukturu, a postoje potencijali i u proizvodnji, energetskoj efikasnosti i dijelom u finansijskom sektoru.

"Ako bi BiH uspjela da dođe do statusa kandidata za članstvo u Evropsku uniju to bi značajno unaprijedilo situaciju, jer bi bio pozitivan signal i stranim investitorima da finansiraju u BiH", kazao je Bajer.

Nakon večerašnjeg razgovora predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je ponovio da kod EBRD-a postoji potpuna spremnost da se u ovoj godini implementiraju kreditna sredstva od 150 miliona eura za izgradnju prve faze dionice autoputa Banja Luka-Doboj, od Doboja do Prnjavora, a kako je predviđeno nedavno potpisanim ugovorom.

EBRD je do sada podržao projekte u RS s 656 miliona KM, prije svega u infrastrukturi.

Dodik je izrazio zadovoljstvo opredjeljenjem banke da u značajnijem obimu podrži ulaganje u privatni sektor u RS, naglasivši da je s predstavnicima EBRD razgovarano i o načinu podrške malim i srednjim preduzećima, a kroz kreditne linije koje bi išle preko Investiciono-razvojne banke RS-a.