Srušena do temelja
220

Džamija Arnaudija u Banjoj Luci trebalo bi da bude obnovljena za tri godine

Piše: M. T.
(Foto: Klix.ba)
Radovi na obnovi Arnaudije, jedine banjalučke džamije koja nije obnovljena, počeli su u proljeće. Ova džamija nije imala ni temelja i značajno je to što se krenulo u posao obnove i zato nam ovo puno znači, rečeno nam je u Medžlisu Islamske zajednice u Banjoj Luci.

”Banjalučki medžlis je potpisao protokol s Vakufskom direkcijom koja je osigurala sredstva za izgradnju Arnaudije, Izabran je izvođač, nadzorni organ i radovi su počeli. Dinamika ide onako kako je predviđeno. Rok za završetak radova je 900 dana i s obzirom na to da su sredstva osigurana vjerujem da zastoja neće biti“, kazao je glavni imam Medžlisa IZ u Banjoj Luci Muhedin efendija Spahić.

Kamen temeljac za obnovu Arnaudije je položen u aprilu, a rekonstrukcija bi trebalo da košta blizu dva miliona maraka.

Arnaudija je prije rata bila jedna od 15 džamija u Banjoj Luci, izgrađena je 1595. godine, a uništena je 7. maja 1993. godine, istog dana kada i Ferhat-pašina džamija.

Arnaudija je bila izgrađena u klasičnom osmanlijskom stilu. Imala je i staru česmu koju su koristili stanovnici cijele mahale, ali je i ona srušena. Zidovi i munara džamije su bili od pravilno klesanog kamena, dok je kupola džamije bila napravljena od cigle.

Prema historijskim podacima, graditelj Arnaudije je bio Hasan-deftedar, ministar finansija Bosanskog pašaluka i prijatelj Ferhat-paše Sokolovića.

Nakon rekonstrukcije Arnaudija bi trebalo da poprimi prvobitni izgled.